Mučitelji moraju biti sankcionisani

Posljednji primjeri brutalne torture građana dogodili su se za vrijeme protesta u oktobru 2015. godine
3 komentar(a)
Ažurirano: 26.06.2017. 05:56h

Koordinator za ljudska prava u Građanskoj alijansi (GA) Milan Radović ocijenio je da Crna Gora Međunarodni dan podrške žrtvama torture dočekuje sa minimalnim i poraznim rezultarima u toj oblasti.

Njegova organizacija pozvala je nadležne institucije da počnu da poštuju žrtve torture primjenom međunarodnih standarda u procesuiranju i sankcionisanju svih odgovornih za tu pojavu i zlostavljanje, a žrtvama da obezbijede besplatnu pravnu i psihološku podršku.

GA je, tvrdi Radović, registrovala brojne pojedinačne slučajeve torture i zlostavljanja koje su počinili, pomogli i naredili državni službenici a koji su ostali neistraženi a počinioci neprocesuirani.

“Podsjećamo na posljednje primjere brutalnog i očiglednog mučenja i zlostavljanja građana tokom protesta u oktobru 2015. godine, gdje su dokazi u vidu video materijala obišli cijeli svijet”, rekao je Radović.

On je kazao da su izostale istrage protiv policijskih službenika koji su prekomjerno upotrebljavali silu i zlostavljali građane, a na osnovu malog broja aktivnosti koje su sprovedene, može se ocijeniti da su neefikasne, spore i pristrasne, i da nijesu vodile identifikovanju počinilaca torture nad građanima koji su se mirno udaljavali sa protesta.

“Nažalost, ni nakon skoro dvije godine ne znamo ko je naredio a ko izvršio torture na ulicama Podgorice dok su nadležni iz Uprave policije tokom zvaničnih istraga iznosili neistine u vezi sa tim slučajevima”, naveo je Radović.

On je kazao de iako je ostvaren napredak u ZIKS-u, istrage za ranije slučajeve zlostavljanja osuđenih i pritvorenih lica su identične kao i u slučaju policijske torture.

Povodom Međunarodnog dana podrške žrtvama torture oglasio se i ombudsman Šućko Baković.

Iz institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda saopšteno je da u Crnoj Gori nema sistematske torture osoba lišenih slobode, ali su zabilježeni slučajevi mučenja i nečovječnog postupanja.

Baković podsjeća da je zabrana mučenja apsolutna, što znači da ne može biti opravdana ni pod kojim okolnostima.

“Zapažanja zaštitnika, a i drugih nezavisnih tijela, pokazuju da sistematske torture lica lišenih slobode u Crnoj Gori nema, ali da su zabilježeni slučajevi mučenja i nečovječnog postupanja u prethodnim godinama”, kaže se u saopštenju.

Podsjeća se da se ne govori samo o torturi prema osobama u zatvorima, već i policijskim stanicama, staračkim domovima, psihijatrijskim i drugim ustanovama u kojima se nalaze ili mogu naći osobe lišene slobode ili kojima je ograničena sloboda kretanja.

Ocjenjuje se da su nažalost, djelotvorna istraga i kažnjavanje u više slučajeva izostali.

Generalna skupština UN je 1984. godine usvojila Konvenciju protiv torture i drugih surovih nehumanih i ponižavajućih postupaka i kažnjavanja.

Registrovali 25 slučajeva gdje su građani prijavili policajce

Radović je podsjetio da je GA registrovala 25 slučajeva u kojima su građani prijavili postupanje pripadnika Uprave policije koje nije bilo u skladu sa zakonom, a da u nekoliko slučajeva smatraju da je bilo riječi o torturi, što je kasnije potvrđeno i od strane ombudsmana i Ustavnog suda.

“Direktor UP u nekoliko slučajeva nije govorio istinu, što je utvrđeno kasnije u postupcima protiv građana i novinara a takođe nije saopštio ni imena policijskih službenika koji su prebijali građane i pravdao je njihova nezakonita postupanja. Čak je nedavno, po navodima medija - priznao da su policijski službenici zlostavljali građane”, kazao je.

On je rekao da je u demokratskoj državi neprihvatljivo da policijski službenici demonstriraju brutalnu silu i prebijaju građane na ulicama, da njihov šef ne govori istinu i da identitet takvih pojedinaca ne otkrije.

Galerija

Bonus video: