TVRDE DA VIŠE NEMA PRIVILEGOVANIH

Opština Budva: Rekordna naplata komunalija

"Ovaj rekordni skok se može isključivo pripisati činjenici da je nova opštinska vlast na čelu sa predsjednikom Draganom Krapovićem uvela maksimalnu disciplinu i odgovornost u proces lokalnog budžetiranja"
111 pregleda 0 komentar(a)
Budva, Foto: Vuk Lajović
Budva, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 25.06.2017. 11:06h

Naplata komunalija u Budvi u prvih pet mjeseci 2017. u odnosu na prošlu godinu je čak za 77 odsto veća, saopšteno je iz opštisnke Službe za naplatu naknade za opremanje građevinskog zemljišta.

"Da u Budvi više nema privilegovanih pojedinaca najbolje se može zaključiti na osnovu analize punjenja lokalnog budžeta. U odnosu na isti period prošle godine, ove godine od 1. januara do 31. maja je prihod od naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta uvećan za 77,65 odsto. Ovaj rekordni skok se može isključivo pripisati činjenici da je nova opštinska vlast na čelu sa predsjednikom Draganom Krapovićem uvela maksimalnu disciplinu i odgovornost u proces lokalnog budžetiranja. Bez uvođenja reda u lokalnu upravu i privrženosti principu jednakosti, ne bilo ni govora o rastu javnih prihoda Opštine Budva", saopštili su iz Službe predsjednika Opštine Budva.

Kako tvrde nova opštinska vlast na čelu sa Krapovićem nije podređena lobijima, niti duguje tajkunima.

"Pokazali smo da se budžetska kasa može puniti i bez novih nameta i bez udara na siromašna domaćinstva. Dovoljno je imati znanje i odlučnost i ne biti dužnik tajkuna i interesnih grupa. A danas Budvom upravlja domaćinska vlast, a ne organizovana kriminalna grupa. Za razliku od prethodne zarobljene vlasti, nova demokratska vlast ne duguje nikome, jednako naplaćuje od svih i iste javne usluge pruža svima. Izuzetan rast prihoda od komunalija govori i o značajnom porastu povjerenja investicione javnosti u Opštinu Budva nakon što je nova lokalna uprava raskrstila sa namještaljkama, bezakonjem i privilegovanjem što je bio metod prethodne vlasti. Opštini koja počiva na principu zakonitosti i jednakosti, investitori vjeruju kad je u pitanju njihovo sticanje prava na pripremanje zemljišta i opremanje komunalnom infrastrukturom, ali i poslovanje i funkcionisanje u kasnijim fazama", saoštili su iz opštinske službe.

Navode da imaju i volju i znanje da primijene strategije na osnovu kojih će biti zadovoljen i javni interes i legitimni i zakoniti intetesi investitora, i to na najbolji i najpouzdaniji mogući način.

"Izuzetan rezultat u naplati naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta u Budvi ostvaruje se povećanjem ukupne kontrole i unapređenjem učinka lokalnog javnog sektora, a prije svega rezultata, kvaliteta i brzine rada. Na osnovu enormnog rasta ovog javnog prihoda Opštine Budva, može se stvarati osnova da se liječe hronični i sistematski deficiti Opštine Budva koji su drastično usporavali ekonomski i društveni razvoj našeg grada. Uvođenje reda i odgovornosti daje za rezultat rast budžetskih prihoda što će, pored fiskalne konsolidacije, omogućiti poboljšanje funkcionisanja lokalnog javnog sektora i veću tehničku i operativnu efikasnost u pružanju javnih usluga", zaključuje se u soapštenju Službe predsjednika Opštine Budva.

Preporučujemo za Vas