Planinari "Javorka" opet osvojili Elbrus: "Nema zime za budućnost CG planinarstva"

"Vrijeme nam nije išlo baš na ruku, bili su jaki udari vjetra, pa su se zbog hladnoće i vjetra vratili Jelena Jovanović, najmlađi član ekspedicije, šesnaestogodišnji Ivo Kosić, koji se sa visine od oko 5.200 metara vratio u pratnji oca Miška", kazao je "Vijestima" vođa ekspedicije Dragutin Šlagi Vujović
328 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 24.06.2017. 16:50h

Još jednom su članovi Planinarsko-smučarskog društva "Javorak" iz Nikšića osvojili najviši vrh Evrope, Elbrus (5.642 mnv). Prvi put su to uradili u julu 2015, drugi put danas oko 13 časova.

"Krenuli smo u četiri ujutro i u 13 časova, nas 17, od ukupno 20 članova ekspedicije, stiglo je na vrh. Vrijeme nam nije išlo baš na ruku, bili su jaki udari vjetra, pa su se zbog hladnoće i vjetra vratili Jelena Jovanović, najmlađi član ekspedicije, šesnaestogodišnji Ivo Kosić, koji se sa visine od oko 5.200 metara vratio u pratnji oca Miška", kazao je "Vijestima" vođa ekspedicije Dragutin Šlagi Vujović.

Vujoviću, koji je prije sedam osvojio Mont Everest, je to drugi put da osvoji krov Evrope i jedini je Crnogorac koji se dva puta na skijama spustio sa Elbrusa.

"Vrh su osvojile i tri djevojke, a zanimljivo je to da je polovina članova ekspedicije maloljetna, da su zajedno bili otac i sin, Miško i Ivo Kosić, kao i dva rođena brata, Igor i Momir Đurković", kazao je Vujović i dodao da za budućnost nikšićkog i crnogorskog planinarstva "nema zime" kad imaju takav podmladak.

Istakao je i to da je Karolina Ilić prva Baranka, a Svetlana Golović prva Nikšićanka, koje su osvojile Elbrus.

Pored njih dvije, braće Đurković i Vujovića, Elbrus su osvojili i Miloš Blečić, Nebojša Abramović, Tatjana Ivanović, Milan Vuković, Milivoje Strunjaš, Pavle Gorašević, Marko Blagojević, Ivan Dobrosavljević, Ivan Kilibarda, Veselin Pavlićević, Martin Spaić i Bogdan Mijušković.

Elbrus se nalazi u ruskoj pokrajini Kabardino-Balkarija, u blizini granice sa Gruzijom. Riječ je o neaktivnom vulkanu, a izuzetno niske temperature, sniježni pokrivač tokom cijele godine, kao i priroda terena, duge traverze, ledničke pukotine, mogućnost lavina, svrstavaju taj vrh među najopasnije planine na svih sedam kontinenata.

Na Elbrusu, koga su prvi put osvojili Englezi sredinom 18.vijeka, nalaze se 22 glečera čijim topljenjem nastaju tri rijeke - Baksan, Kuban i Malka. Njegovo ime potiče od persijske riječi "elboros" što znači sniježna planina. Nekada se smatralo da je Elbrus "kolijevke čovječanstva", dostupna samo bogovima. Legenda kaže da je na ovoj planini Zevs okovao Prometaja, da je do njega stizao i Odisej, kao i da su u toj oblasti živjele Amazonke.

Danas se na Elbrusu nalazi veliki skijaški centar sa sistemom žičara i gondola koje izlaze do visine od oko 3.800 metara, na kojoj se nalaze tzv. Dizel skloništa. Skijanje na njegovim padinama traje tokom čitave godine jer se granica stalnog snijega nalazi nešto ispod 3.700 metara nadmorske visine.

Galerija

Bonus video: