Čestitke povodom Ramazanskog bajrama

323 pregleda 6 komentar(a)
Bajram, Foto: Reuters
Bajram, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.06.2017. 08:46h

Povodom velikog praznika Ramazanskog bajrama, vjernicima, starješinstvu, svim građanima islamske vjeroispovijesti i Rifatu Fejziću Reisu Islamske zajednice u Crnoj Gori predsjednik Crne Gore Filip Vujanović uputio je čestitke i želje za mir, dobro zdravlje, ličnu i porodičnu sreću.

"Radujmo se velikom prazniku Ramazanskom bajramu koji okuplja porodicu i bližnje, slavi ljubav i zajedništvo. Neka uzvišena simbolika podstakne ono najvrednije u nama, oličeno u milosrđu, povjerenju, toleranciji i poštovanju istorijski dokazanih vrijednosti suživota – međukonfesionalnog i međuetničkog sklada. Slijedimo te vrijednosti jer su siguran put u bolju i srećniju budućnost Crne Gore i svih njenih građana", navodi se u čestitki Predsjednika Vujanovića.

Marković: Nastavimo da i dalje zajednički radimo na izgradnji bolje budućnosti

Predsjednik Vlade Duško Marković uputio je čestitke povodom velikog islamskog praznika Bajrama.

"Ramazanski Bajram kao praznik darivanja, obavezuje na brigu o drugima i podsjeća nas na temeljne ljudske vrijednosti prijateljstva i podrške. U multietničkom i multikonfesionalnom ambijentu koji krasi Crnu Goru i osnažuje njenu građansku i civilizacijsku dimenziju, nastavimo da i dalje zajednički radimo na izgradnji bolje budućnosti za našu, i generacije koje dolaze. Želim da i ovaj Praznik provedete u krugu vaših porodica, prijatelja i dobronamjernih ljudi, te da slogom širite uvijek svijetle poruke Ramazanskog Bajrama“ – navodi se u čestitki Markovića.

Medojević: Dolazi vrijeme promjena, tolerancije i ljubavi

Predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević svim građanima islamske vjeroispovjesti, a posebno onima koji su postili Ramazanski post i proveli ovaj sveti mjesec u molitvama i duhovnom pročišćenju, poželio je srećan i blagosloven Bajram.

"Dolazi vrijeme promjena, pomirenja, ljubavi i tolerancije za sve ljude u našoj napaćenoj Crnoj Gori. Bajram Serif Mubarek Olsun", naveo je Medojević.

Abazović: Najveća vrijednost Crne Gore je njen multietnički karakter koji stalno treba njegovati i razvijati

Svim pripadnicima islamske vjeroispovijesti, u svoje lično ime i u ime Građanskog pokreta URA, Ramazanski bajram je čestitao predsjednik GP URA Dritan Abazović.

"Neka ovaj veliki praznik obasja Vaše domove i Vaša srca ljubavlju, slogom i tolerancijom. Najveća vrijednost Crne Gore je njen multietnički karakter koji stalno treba njegovati i razvijati. Ramazanski bajram je dobra prilika da se na to podsjetimo i sa svojim komšijama i prijateljima podijelimo radost blagdana. Nakon mjesec dana odricanja i suzdržavanja, želim Vam da Bajram dočekate čiste duše i punog srca i da poruku mira i solidarnosti neprestano širite u našoj zajednici", stoji u čestitki Abazovića.

Brajović: Praznično slavlje da protekne u miru

Predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović čestitao je vjernicima islamske vjeroispovijesti i reisu Islamske zajednice Rifatu Fejziću predstojeći Ramazanski bajram, sa željom da praznično slavlje protekne u miru i radosti u porodičnom i prijateljskom okruženju.

U čestitki se navodi da plemenite misli i činjenje dobrih djela koje inspirišu bajramski dani, ujedno promovišu zajedničke civilizacijske vrijednosti.

Brajović je pozvao da Ramazanski bajram bude još jedan podsjetnik na potrebu daljeg jačanja zajedništva, tolerancije i uzajamnog povjerenja u Crnoj Gori.

Zenka uputio čestitku

Ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka uputio je čestitke Reisu Rifatu Fejziću, svim vjerskim službenicima Islamske zajednice u Crnoj Gori i građanima i građankama islamske vjeroispovjesti povodom praznika Bajrama.

"Duhovni smisao Bajrama je jačanje zajedništva, solidarnosti, tolerancije i nastojanje da unaprijeđuje opšte dobro. Svima koji ga slave želim mir, zdravlje i radost u krugu svojih najmilijih, im njegova svjetlost obasja dušu i ispuni život najljepšim osećanjima, podari mudrost da odvoje dobro od zla i sačuva sve ono što imaju i vole. Ovo je vrijeme kada treba da se osjeti posebna snaga i sposobnost mijenjanja na bolje, kada se uspostavlja i širi duh dogovora i razumijevanja. Bajram je praznik koji u sebi sadrži elemente opšteljudskog i univerzalnog, naslijeđe i znak vremena, kojem svaka nova generacija dodaje pečat svog trajanja i time svjedoči snazi i duhu koji se prenosi vjekovima. Kao vjesnik pobjede nad iskušenjima, Bajram uspostavlja ravnotežu između materijalnih i duhovnih vrijednosti i svima koji su postili iskreno želim da im Bog primi post", navodi se u čestitki Zenke.

Husović: Afirmišimo vrijednosti dobra, humanosti i solidarnosti

Predsjednik Bošnjačke stranke Rafet Husović uputio je čestitke reisu Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat ef. Fejziću i pripadnicima islama u Crnoj Gori i dijaspori povodom nastupajućeg ramazanskog Bajrama.

"Početak Bajrama označava i kraj ramazanskog posta koji je bio dobra prilika da afirmišemo vrijednosti dobra, humanosti i solidarnosti. Jedan od dva najveća blagdana za muslimane sjutra dočekujemo sa radošću vjernika koji su svjesni obaveze zajedništva u vjeri i potrebe za međusobnim pomaganjem. Provedimo nastupajuće dane u krugu najbližih - porodice, rodbine, prijatelja i komšija u duhu mira i praštanja", naveo je Husović u čestitki.

Šćekić: Da pokažemo da smo u Beranama uvijek bili dobre i solidarne komšije i prijatelji

Predsjednik opštine Berane Dragoslav Šćekić uputio je čestitku Medžlisu Islamske zajednice Berane, imamu Rahimu ef. Muratoviću i svim vjernicima povodom ramazanskog Bajrama.

"U ime opštine Berane i svoje lično ime čestitam vam Ramazanski Bajram, sa željom da nam i ovi praznici donesu sreću, porodični mir i blagostanje. Blagi bajramski dani su još jedna prilika da pokažemo da smo u Beranama uvijek bili dobre i solidarne komšije i prijatelji", navodi Šćekić.

Bečić: Okupimo se u cilju napretka države

Predsjednik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić, poželio je građanima Crne Gore, islamske vjeroispovijesti, da u zdravlju, miru, blagostanju, okruženi porodicom i prijateljima, proslave svoj veliki praznik – Bajram.

"Volio bih da neprolazne duhovne vrijednosti i univerzalne poruke mira i prijateljstva koje nosi ovaj uzvišeni praznik doprinesu uzajamnom uvažavanju, razumijevanju, slozi i ljubavi među bližnjima. Kao što Bajram svake godine okuplja prijatelje i kumove različitih vjera za bajramskom trpezom, potrebno nam je da se i u Crnoj Gori svi okupljamo u cilju napretka ove države i svih njenih građana. Radostan zbog toga što Bajram podstiče na okupljanje, na prinošenje žrtve u cilju opšteg boljitka, na darivanje sebe drugima i zbog toga što su sve to vrijednosti koje je neophodno da njegujemo da bi ovo društvo napokon doživjelo toliko željeni prospreritet, dragi prijatelji, još jednom vam čestitam praznik", navodi se u čestitki Bečića.

Krivokapić: Prilika da se podsjetimo na temeljne vrijednosti i univerzalne poruke mira, ljubavi, praštanja, solidarnosti i međusobnog uvažavanja

Predsjednik Socijaldemokratske partije, Ranko Krivokapić, naveo je da je taj veliki praznik prilika da se podsjeti na temeljne vrijednosti i univerzalne poruke mira, ljubavi, praštanja, solidarnosti i međusobnog uvažavanja.

“Sve te vrijednosti nose u sebi jednu veliku poruku jedinstva kojem treba svi da težimo jer jedino zajedno možemo prevladavati izazove koje nosi vrijeme. Crna Gora ima bogatstvo suživota kao svoje veliko istorijsko i civilizacijsko dostignuće, koje nas hrabri da ćemo zajedno na vrijednostima civilizovanog svijeta graditi bolje i srećnije društvo”, naveo je on.

Knežević: Pobjeda miroljubivog načela koegzistencije svih naroda i vjera u globalnom zajedništvu

Predsjednik Demokratske narodne partije, Milan Knežević, istakao je svevremeni značaj tog velikog islamskog praznika u Crnoj Gori, kao datuma koji, kako je rekao, i kod nas poziva na multietnički sklad i multikonfesionalnu harmoniju, čime se Crna Gora može podičiti kao malo koja zemlja regiona i svijeta.

“Knežević ukazuje da ovaj veliki duhovni praznik islamske vjeroispovijesti označava pobjedu miroljubivog načela koegzistencije svih naroda i vjera u globalnom zajedništvu, i da Ramazanski Bajram i danas predstavlja jednu od temeljnih vrijednosti na najvišim načelima humanizma, onih vrijednosti koje prepoznaju i sve ostale vjere u funkciji zajedništva, mirnog suživota i napretka ujedinjenog čovječanstva”, kaže se u saopštenju.

Bonus video: