Vučiniću ističe mandat, traži se nasljednik

Kandidati sem stručnih znanja moraju odlično da znaju engleski ali i francuski jezik. Moraju imati najmanje 15 godina iskustva u pravnoj struci, da su mlađi od 65 godina, da imaju iskustvo u oblasti ljudskih prava i da uživaju ugled i da je dostojno za obavljanje sudijske funkcije
205 pregleda 4 komentar(a)
neboja vučinić Vesna medenica zoran pažin, Foto: Boris Pejović
neboja vučinić Vesna medenica zoran pažin, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 23.06.2017. 18:12h

Sudiji Evropskog suda za ljudska prava Nebojši Vučiniću ističe mandat 26. avgusta na toj poziciji, pa je Vlada juče imenovala komisiju koja bi trebalo da predloži njegovog nasljednika.

U Komisiji koja bi trebalo da sačini listu od tri kandidata kojima će se Vlada izjasniti su ministar pravde Zoran Pažin, predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica, predsjednik Ustavnog suda Dragoljub Drašković, predsjednik CANU Dragan Vukčević, predsjednik Odbora za evropske integracije Skupštine Adrijan Vuksanović i Momir Jauković, načelnik u Ministarstvu pravde.

Kandidati sem stručnih znanja moraju odlično da znaju engleski ali i francuski jezik. Moraju imati najmanje 15 godina iskustva u pravnoj struci, da su mlađi od 65 godina, da imaju iskustvo u oblasti ljudskih prava i da uživaju ugled i da je dostojno za obavljanje sudijske funkcije.

Konačnu riječ o izboru daje Parlamentarna skupština Savjeta Evrope, čija je i Crna Gora članica. Mjesečna zarada sudije u Strazburu je najmanje 18.000 eura.

Bonus video: