Vučelić: Neće biti udara na budžet, poskupljenje koliko košta flašica vode

Vučelić kaže da nema političkog zapošljavanja u Vodovodu i da imaju optimalan broj radnika
158 pregleda 9 komentar(a)
Vladan Vučelić, Foto: Luka Zeković
Vladan Vučelić, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 22.06.2017. 16:36h

Izvršni direktor preduzeća Vodovod i kanalizacija, Vladan Vučelić, kazao je da će se odluka o poskupljenju vode naći pred odbornicima Skupštine glavnog grada na julskoj sjednici.

Predloženo povećanje cijene vode od 22,3 odsto, kako je ocijenio, neće biti udar na budžete građana, jer će povećanje iznositi “onoliko koliko košta flašica vode u samoposluzi”.

“Ako imate individualni vodomjer, prosječan račun od šest eura i trošite deset kubika vode, a niste priključeni na sistem prihvata otpadnih voda, vaš račun za jedan mjesec je četiri eura. Taj račun će sa predloženim povećanjem iznositi četiri i po eura. Ako ste priključeni na kolektor otpadnih voda, račun će biti povećan za dodatnih pola eura za istu potrošnju”, objasnio je Vučelić za „Vijesti”.

On je kazao da je Vodovod u potpunosti ispoštovao proceduru i metodologiju za obračun cijena, „koja je dozvoljavala značajno veći procenat povećanja u odnosu na predloženi”.

Odluka o poskupljenju vode je, kako je kazao, trebalo da se nađe na dnevnom redu Skupštine u junu, ali je izostavljena zbog inicijative opozicije da se smijeni upravni odbor Vodovoda.

“Procijenili su da im je to prikupljanje političkih poena... Prouzrokovali su da odluka o povećanju vode bude na julskoj sjednici...”, istakao je Vučelić.

On je ocijenio da u narednih sedam godina neće biti dodatnog povećanja cijene vode, ni kad počne izgradnja uređaja za prečišćavanje otpadnih voda, jer je novac za taj projekat obezbijeđen.

Vučelić je istakao da bi međunarodni tender za izbor najpovoljnijeg ponuđača za realizaciju projekta uređaja za prečišćavanje otpadnih voda sa tretmanom kanalizacionog mulja, blizu sedam kilometara primarne i oko 13 kilometara sekundarne kolektorske mreže, trebalo da bude raspisan do kraja godine.

“Očekujemo da će posao oko odabira konsultanta za izradu tenderskog dokumenta biti završen najkasnije do 1. septembra i da ...u toku ove godine raspišemo međunarodni tender. Realno je očekivati da tender bude završen u prvom kvartalu sljedeće godine, potpisivanje ugovora sa izvođačem do 1. juna i da ćemo za dvije i po godine imati sve završeno...”, istakao je Vučelić.

Studije koje je radila i finansirala njemačka razvojna banka KFE, su, kako je naveo, pokazale da će sve tri faze projekta koštati oko 50 miliona eura.

“Finansijska konstrukcija je zaokružena. Kroz kreditni aranžman Crne Gore sa KFE bankom je obezbijeđeno 35 miliona eura... Prije nekoliko dana je zapadnobalkanski investicioni okvir, WBIF, donio konačnu odluku da ćemo, mimo granta, koje je ovo preduzeće dobilo za realizaciju ovog projekta od 1, 1 milion, ...dobiti grant od devet miliona eura”, istakao je Vučelić.

Tender će, kako je kazao, pokazati da projekat ne bi trebalo da pređe iznos od 47 miliona eura. On je ocijenio da je 561 zaposleni, koliko ih Vodovod ima bez sezonskih radnika, optimalan broj i da nema viška zaposlenih.

Ističući da treba da urade preraspored radnika u samom vodovodnom sistemu, Vučelić je kazao da je povećan broj radnika zbog uvećanja infrastrukture, otvaranja nekoliko novih odjeljenja, formiranja sektora za izgradnju u okviru Vodovoda i laboratorije za ispitivanje vode.

“Toliko je proširen sistem... da je bila neminovnost prijem novih radnika da bi taj sistem održali”, kazao je Vučelić.

Podgoričani, kako je kazao, piju najkvalite tniju vodu u Evropi, te su, da bi takvo stanje održali, u Vodovodu otvorili najsavremeniju laboratoriju u jugoistočnoj Evropi.

Ako partija traži, neće više biti na čelu podgoričkog DPS-a

Vučelić, koji je godinama na čelu podgoričkog odbora DPS-a, kazao je da u podgoričkom odboru planiraju profesionalizaciju određenih radnih mjesta.

“Neophodno je da na čelnim mjestima samog odbora Glavnog grada, radi potpune posvećenosti partijskom radu, profesionalizujemo određene funkcije. Da li će to biti funkcija predsjednika ili neka druga funkcija, odluku ćemo donijeti u narednim mjesecima”, kazao je Vučelić.

On je istakao da kroz tako postavljen način rada mogu značajno unaprijediti poziciju DPS-a.

Vučelić je kazao da bi se svako iz DPS-a povukao sa neke pozicije, ako bi to dovelo do bolje pozicije za partiju.

Najveći gubici tamo gdje mreža prolazi kroz imanja

Vučelić je kazao da su komercijalni gubici , koji se kreću od oko 23 odsto, uslovljeni krađom vode.

Najveće krađe vode su, kako je kazao, u djelovima grada gdje vodovodna mreža prolazi kroz privatna imanja, kao što su Donja i Gornja Gorica, Dahna, Dajbabe...

On je objasnio da je strateški plan Vodovoda izmještanje cjevovoda na javne površine, navodeći da je riječ o investicijama koje vrijede desetine miliona eura i da će proces trajati narednih 10, 20 godina. Vodovod naredne godine očekuje da će preko “WBIF”dobiti značajne donacije za razvoj ukupnog vodovodnog sistema.

Bonus video: