Jugoslovenski partizani traže spomen-sobu na Mamuli

Ostrvo i stara autro-ugarska tvrđava izdati su u zakup na 49 godina kompaniji egipatsko-švajcarskoj kompaniji „Orascom Holding“
116 pregleda 2 komentar(a)
Mamula, Foto: Slavica Kosić
Mamula, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 22.06.2017. 13:46h

Rukovodstva opštinksih odbora Organizacija boraca NOR-a – jugoslovenska opcija iz Tivta, Kotora, Herveg Novog i Budve sastali su se juče u Tivtu i razmatrali problematiku očuvanja istorijske dimenzije ostrva i tvrđave Mamula na ulazu u Boku, kao logora u kome je svojevremeno bilo zatočeno nekoliko hiljada ljudi.

Ostrvo i stara autro-ugarska tvrđava izdati su u zakup na 49 godina kompaniji egipatsko-švajcarskoj kompaniji „Orascom Holding“ koja će tamo izgraditi luksuzni hotel sa pet zvjezdica. Za tu svrhu „Orascom“ je u Herceg Novom osnovao i posebnu kćerku.-firmu „OHM Mamula Montenegro“ na čijem je čelu nekadašnji crnogorsjki ministar turizma i visoki funkcioner DPS Predrag Nenezić.

Predstavnici boračkih organizacija iz Boke i Budve koje baštine tradiciju jugoslovenskih partizana, su na sastanku u Tivtu formirali osmočlani odbor koji će se, kako se čulo, u najkraće vrijeme sastati sa predstavnicima Opštine Herceg Novi i kompanije „OHM Mamula Montenegro“, sa ciljem da izdejstvuje da se u sklopu tvrđave, odnosno budućeg hotela, odvoji jedna posebna memorijalna prostorija.

„Ta soba bi bila posvećena logorašima koji su bili zatočeni na Mamuli, kao za vrijeme Drugog svjetskog rata, tako i onima u vrijeme Rezolucije Informbiroa. Na ostrvu su tokom rata bili zatočeni kako civili, tako i oficiri, a kasnije i IB-ovci, tako da u toj sobi treba da postoje tri posebna panoa za svaku od tih kategorija. Krenućemo i u akciju prikupljanja imena svih logoraša, fotografija i svih drugih artefakata iz tog doba, vezanih za tu dimenziju istorije Mamule koja mora biti sačuvana. Ta memorijalna soba bi bila u jedna vrsta zakupa sa našom boračkom organizacijom, koja bi trajala isti period na koji je zakupljena Mamula. Ideja je da ta spomen soba bude otvorena za goste Mamule kao i članove boračkih organizacija tokom organizovanih posjeta i obilježavanja dana zatvaranja ovog logora”, istakao je predstavnik OBNOR-a Kotora Ljubenko Borović.

On očekuje a se o svemu postigne dogovor sa Opštinom Hereg Novi i investotorom, prije nego što 15.septembra na Mamuli krenu već najavljeni građevinski radovi.

Bonus video: