Rakčević: Iz planske dokumentacije izbrisati soliter od 100 metara u Bloku pet

"Izgradnja solitera bi infrastrukturno, prostorno i vizuelno narušila Blok pet kao jedinstvenu arhitektonsku cjelinu", kazao je Rakčević
197 pregleda 42 komentar(a)
Ažurirano: 22.06.2017. 17:12h

Građanski pokret URA uz podršku svih odbornika opozicije u Skupštini Glavnog grada, zatražili su da se zakaže vanredna sjednica, na kojoj bi se izglasalo da se iz planske dokumentacije izbriše soliter "Milenijum" u Bloku pet.

Kako je objasnio odbornik u Skupštini Glavnog grada i potpredsjednik podgoričkog odbora URA Luka Rakčević, zahtjev je predat 12. juna, a predsjednik Skupštine Glavnog grada Đorđe Suhih sjednicu mora da zakaže do 27. juna najkasnije.

"Želimo da stavimo van pravne snage Odluku o izmjenama i dopunama Detaljnog urbanističkog plana 'Blok 5 - dio', koja je donešena u decembru 2012. godine, a kojom je predviđeno na uglu Bulevara Mihaila Lalića i Džordža Vašingtona gradnja solitera "Milenijum". Soliter bi imao osnovne gabarite - dvije podrumske etaže, prizemlje, 25 spratova sa završnom piramidom, odnosno ukupna visina bila bi 100 metara", istakao je Rakčević.

On je kazao da prema planu ta bi zgrada imala površinu od 29.400 metara kvadratnih.

"Izgradnja solitera bi infrastrukturno, prostorno i vizuelno narušila Blok pet kao jedinstvenu arhitektonsku cjelinu. Prvobitnim detaljnim urbanističkim planom 'Blok 5' arhitekte Vukote Tupe Vukotića iz 1976. godine taj dio grada je urbanistički kompletno zaokružen. Zgrade rađene po projektu arhitekte Milete Bojovića, Bloku pet su dale autentičan izgled", kazao je Rakčević.

On je naglasio da je Blok pet klasičan primjer ranijeg planiranja, gdje se vodilo o svemu, za razliku od danas, kada se planira i udovoljava interesu krupnog kapitala.

"Blok pet ima sve što treba, Dom zdravlja, vrtiće, škole, ima prostora za gradnju i srednje škole, za razliku od "City" kvarta, gdje takvih sadržaja nema", kazao je Rakčević.

"Umjesto da gradimo solitere u Bloku, koji se ne uklapaju u postojeći ambijent i trajno ga obesmišljavaju, mi moramo njegovati zelene površine i snažiti postojeću infrastrukturu. U centru urbanog planiranja mora biti građanin - kao korisnik prostora, a ne interes investitora i krupni kapital. O suprotnostima ova dva koncepta najbolje govore krupne razlike između „nekadašnjeg“ Bloka V i današnjeg City kvarta“, ocijenio je Rakčević.

On je najavio da će URA od narednog ponedjeljka početi sa predstavljanjem "Programa za Blok V i VI", kao i da će kroz intezivnu terensku kampanju pokušati da motivišu građane, da se aktivnije uključe u procese kreiranja lokalnih politika.

"Program za Blok V i VI, pored brisanja navedenog solitera, sadrži i projekat izgradnje novih termoizolacionih fasada za sve stambene zgrade u tim kvartovima, izgradnju zelenih krovova, ukidanje naplate parkinga, drugačije gazdovanje poslovnim prostorima, raspisivanje izbora u Mjesnim zajednicama i mnoge druge stvari“, ukazao je Rakčević.

Istakao je da se "kroz simbiozu političkih elita i krupnog kapitala, prostor u Podgorici eksploatiše bez bilo kakve strategije i nemilosrdno betonira“, te da lokalna uprava ne vodi računa o interesima grada "već o prohtjevima investitora, koji samo žele da prodaju stanove, maksimiziraju profit i idu dalje".

"Moramo razumjeti da urbano planiranje nije samo stvar estetike, već da ono determiniše karakter i identitet jednog grada, te ostavlja duboke ekonomske, sociološke i demografske posljedice. Grad moramo razvijati ravnomjerno, a ne centralizovano, posebno vodeći računa o jednakoj zastupljenosti kulturnih, obrazovnih i zdravstvenih institucija u svim njegovim djelovima", ukazao je Rakčević.

Galerija

Bonus video: