Stojanović priznao da je policija zlostavljala dvojicu građana?

ODT je naloženo da preduzme “određene mjere i radnje radi sprovođenja temeljne, brze i nezavisne istrage kojom će osigurati identifikovanje službenika Specijalne antiterorističke jedinice Uprave policije za koje se osnovano sumnja da su izvršili krivično djelo zlostavljanja”
203 pregleda 13 komentar(a)
Slavko Stojanović, Foto: Savo Prelević
Slavko Stojanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 22.06.2017. 08:13h

Ustavni sud Crne Gore usvojio je ustavnu žalbu Akcije za ljudska prava (HRA) zbog nedjelotvorne istrage policijske torture u Zlatarskoj ulici, 24.oktobra 2015. godine i obavezao Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici da u roku od tri mjeseca sprovede brzu i efikasnu istragu.

To je prvi put da je Ustavni sud utvrdio da tužilaštvo nije sprovelo djelotvornu istragu, pa je ODT, na čijem je čelu tužiteljka Ljiljana Klikovac, dat rok od tri mjeseca da to isprave.

Sud je zvanično objavio da je vijeće usvojilo dvije ustavne žalbe Branimira Vukčevića i Momčila Baranina, čiji identitet nije pominjan u saopštenju, a koje je policija pretukla nakon razbijanja protesta opozicionog Demokratskog fronta.

Vijeće sudije Mevlide Muratović, u kome su sudije Miodrag Iličković i Budimir Šćepanović, zaključilo je da je ODT sprovelo nedjelotvornu istragu i da je Vukčeviću povrijeđeno pravo garantovano članom 28 Ustava Crne Gore, u kome piše da niko ne smije biti podvrngut mučenju, nečovječnom ili ponižavajućem postupanju.

ODT je naloženo da preduzme “određene mjere i radnje radi sprovođenja temeljne, brze i nezavisne istrage kojom će osigurati identifikovanje službenika Specijalne antiterorističke jedinice Uprave policije za koje se osnovano sumnja da su izvršili krivično djelo zlostavljanja”. Sud je zaključio da tužilaštvo nije hitno postupalo u ovom predmetu, iako im je to bila zakonska obaveza.

Ustavni sud je odredio da ODT izvrši odluku u roku od tri mjeseca od dana objavljivanja u "Službenom listu" i da nakon isteka roka dostavi izvještaj Sudu o izvršenju. To je slično situaciji, kada je sud obavezao Vladu da utvrdi izvršenje njegove odluke o naknadama za majke sa troje i više djece.

Sud je upute dao i Vrhovnom državnom tužilaštvu, saznaju “Vijesti”.

Sagovornik je rekao da je ovo prvi put da Ustavni sud donosi odluku o predmetu koji je u izviđaju, a da još nema sudske odluke. U odluci Ustavnog suda su data i uputstva ministru unutrašnjih poslova i Upravi policije da “iskažu punu saradnju prema državnom tužilaštvu u prikupljanju dokaza”.

Prema nezvaničnim saznanjima, direktor policije Slavko Stojanović je u izjašnjenju sudu priznao da je policija zlostavljala dvojicu građana, pravdajući se da ih nijesu tukli već da su ih šutirali pa je sudijama ostalo malo prostora za dilemu. Sudija izvjestilac u predmetu bio je Miodrag Iličković.

U slučaju Momčila Baranina izvjestilac je bio Budimir Šćepanović. Pošto je odluka vijeća bila jednoglasna, sud se neće o ovome izjašnjavati na plenarnoj sjednici, objašnjeno je “Vijestima”.

HRA: Očekujemo iste odluke Suda za Softića i Martinovića

Direktorica HRA Tea Gorjanc Prelević pozdravila je odluku i prvi presedan Ustavnog suda i izrazila očekivanje da će iste stavove ponoviti i povodom žalbi u slučajevima gdje je takođe bilo nedjelotvorne istrage.

"Ovo je odluka od istorijskog značaja za zaštitu ljudskih prava u Crnoj Gori. Ustavni sud je po prvi put utvrdio kršenje ustavne zabrane torture zbog nedjelotvorno vođene istrage policijskog zlostavljanja. Očekujemo da iste odluke, koje mogu da povrate kredibilitet Ustavnog suda, uslijede po ustavnoj žalbi za oštećene Milorada Martinovića i Tufika Softića u kojima državno tužilaštvo takođe nije doseglo evropski standard istrage policijske torture, odnosno pokušaja ubistva novinara. Ova odluka Ustavnog suda treba da bude povod za temeljnu reformu rada i državnog tužilaštva i policije", izjavila je direktorica HRA.

Knežević: Još jedan dokaz krize crnogorskog pravosuđa

O tome da li je Skupština prekršila zakonsku proceduru kada je ekspresno, za pet dana ukinula imunitet poslaniku DF-a Milanu Kneževiću, odlučivaće sudije na jednoj od narednih plenarnih sjednica jer se vijeće juče nije usaglasilo oko jedinstvenog stava.

Prema informacijama "Vijesti" ustavna žalba poslanika DF-a I lidera Nove Andrije Mandića za nezakonito odobravanje njegovog krivičnog gonjenja, ranije je odbačena pred vijećem sudije Hamdije Šarkinovića.

Lideri DF-a nijesu zvanično obaviješteni o odlukama, a Knežević je juče rekao "Vijestima" da je ishod glasanja nakon četvoročasovnog vijećanja nabolji dokaz krize u kojoj se nalazi crnogorsko pravosuđe, posebno Ustavni sud.

"Umjesto da za deset minuta usvoje naše žalbe I ponište protivzakonite odluke "Sinđinog parlamenta", sve se pretvara u nepotrebnu političku sapunicu koja će na plenarnoj sjednici Suda doživjeti već poznatu kulminaciju, ako u slučaju zakona o majkama", rekao je Knežević.

Bonus video: