POTPISAN UGOVOR SA MINISTARSTVOM SPORTA

Kina donirala 112 hiljada eura za razvoj školskog sporta

Novac je bespovratan i biće u cjelosti utrošen na renoviranje i rekonstrukciju fiskulturnih sala i školskih sportskih terena dvije osnovne i dvije srednje škole u tri crnogorske opštine
82 pregleda 0 komentar(a)
Gimnazija Cetinje, Foto: Gimnazija
Gimnazija Cetinje, Foto: Gimnazija
Ažurirano: 21.06.2017. 16:06h

Ambasador Kine, Cui Zivei i ministar sporta Nikola Janović potpisali su danas ugovor o donaciji vrijednoj 112 hiljada eura za održavanje i unaprjeđivanje školske sportske infrastrukture.

Novac je bespovratan i biće u cjelosti utrošen na renoviranje i rekonstrukciju fiskulturnih sala i školskih sportskih terena dvije osnovne i dvije srednje škole u tri crnogorske opštine.

Saopšteno je da će donacijom biti unaprijeđena nastava fizičkog vaspitanja u pljevaljskoj Osnovnoj školi Ristan Pavlović, cetinjskoj Gimnaziji, kotorskoj Osnovnoj školi Narodni heroj Savo Ilić i Srednjoj pomorskoj školi koja dijeli fiskulturnu salu sa Gimnazijom.

Zivei je kazao da potpisivanjem ugovora o donaciji, kineska ambasada i Ministarstvo sporta Vlade Crne Gore, uspostavljaju prijateljske odnose, s namjerom da se kontinuirano razvijaju i unaprjedjuju u obostranom interesu.

“Kina je do sada Crnoj Gori donirala više od 20 miliona eura, s tim što želimo da se fokusiramo na sjever Crne Gore, kako bi poboljšali životni standard tamošnjih građana", kazao je kineski ambasador.

On je naglasio da izuzetno cijeni to što je ministar Janović od početka mandata posvećen školskom sportu.

"Pozdravljamo odluku Vlade Crne Gore da formira Ministarstvo sporta, koje će unaprijediti razvoj sporta i zdravlje građana, a nadamo se da će u toj misiji pomoći i naša donacija", zaključio je Zivei.

Ministar sporta Nikola Janović, ocijenio je da je loša i nedovoljno sređena sportska infrastruktura, jedan je od najvećih izazova sa kojima se suočavaju učenici i uprave tih škola.

"To nam je bio i glavni motiv da se kao Ministarstvo sporta, uhvatimo u koštac sa tim problemima i nađemo najbrži način da ih riješimo. U Ambasadi NR Kine pronašli smo pouzdanog partnera i iskrenog prijatelja, pokazali su apsolutno razumijevanje za tu našu inicijativu i ja im se kao ministar sporta najiskrenije zahvaljujem", rekao je Janović.

On je naglasio da je renoviranje školskih sala i poligona, dio projekta Afirmacija školskog sporta, kao jednom od ključnih prioriteta Ministarstva sporta.

"Ovo je tek početak, jer nakon donacije kineske ambasade od oko 112 hiljada eura, Ministarstvo sporta će do kraja godine svim crnogorskim školama donirati sportsku opremu vrijednu 300.000 eura", rekao je Janović.