Saradnja Nikšića i Mađarske će se tek razvijati

Gradonačelnik Veselin Grbović je najavio posjetu predsjednika Mađarske i otvaranje Ulice crnogorsko-mađarskog prijateljstva
0 komentar(a)
Veselin Grbović, Kristijan Poša, Foto: Svetlana Mandić
Veselin Grbović, Kristijan Poša, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 21.06.2017. 14:00h

Do prije nekoliko godina nikšićki i mađarski privrednici skoro da nijesu sarađivali, dok se sada iz grada pod Trebjesom najviše izvozi za Mađarsku. To je tokom radne posjete mađarskog ambasadora Kristijana Poše kazao predsjednik opštine Nikšić Veselin Grbović.

“Ima dosta firmi koje sarađuju sa Mađarskim, neki uvoze robu, a značajan je izvoz za Mađarsku, prije svega Uniproma, koji iznosi oko 30 miliona i to je nešto što nas raduje. Najvjerovatnije ćemo krajem jula posjetiti Budimpeštu, a u oktobru očekuemo dolazak u Nikšić i predsjednika Mađarske i tom prilikom bi otvorili jednu ulicu kojoj ćemo dati ime Ulica crnogorsko-mađarskog prijateljstva”, kazao je Grbović.

Poša je kazao da je veliki korak naprijed urađen kada je u pitanju saradnja Nikšića i Mađarske i da je samo tokom prošle godine grad pod Trebjesom posjetilo desetak poslovnih delegacija iz Mađarske.

“I Nikšićani su posjetili neke firme koje su inače zainteresovane za crnogorsko tržište. Mogu da potvrdim da je Nikšić najveći izvoznik u Crnoj Gori prema Mađarskoj, i to prvobitno zbog Uniproma. Ranko Jovović, koji je Nikšićanin, je direktor nacionalne trgovinske kuće Mađarske u Podgorici. U ovoj godini firme Komp komerc i NTC uvoze neke nove robe na tržište Crne Gore što a je isto pozitivan smjer”, kazao je Poša.

Istakao je da imaju veoma dobru saradnju sa nevladinim sektorom iz Nikšića, stručnim organizacijama, kao i na polju kulture.

Bonus video: