Tužilaštvo i policija nisu djelotvorno istražili torturu nad građanima u "Zlatarskoj ulici"

Kada je u pitanju postupanje Skupštine tokom ukidanju imuniteta poslaniku DF Milanu Kneževiću, vijeće sudije Mevlide Muratović nije se saglasilo oko odluke, pa će konačni stav zauzeti sud na plenarnoj sjednici
2 komentar(a)
Zlatarska, specijalci, Foto: Screenshot (YouTube)
Zlatarska, specijalci, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 21.06.2017. 13:01h

Ustavni sud Crne Gore usvojio je danas ustavnu žalbu NVO Akcija za ljudska prava (HRA) zbog nedjelotvornosti istrage torture u Ulici Miljana Vukova u Podgorici (takozvana "Zlatarska") u Podgorici 24. oktobra 2015. kada su pripadnici Specijalne policije brutalno pretukli dvojicu građana nakon protesta Demokratskog fronta (DF).

Na sajtu Ustavnog suda objavljeno je da je tročlano vijeće predsjednice Mevlide Muratović i sudija Miodraga Iličkovića i Budimira Šćepanovića usvojilo ustavnu žalbu za jednu osobu koja je bila žrtva torture.

Prethodno je drugo vijeće donijelo slično odluku potvrđeno je "Vijestima" u Ustavnom sudu.

U pitanju su predmeti ustavne žalbe 49/17 i 50/17.

Na taj način Ustavni sud je potvrdio da policija i tužilaštvo nisu djelotvorno istražili zlostavljanje i maltretiranje dvojice građana.

Kada je u pitanju postupanje Skupštine tokom ukidanju imuniteta poslaniku DF Milanu Kneževiću, vijeće sudije Mevlide Muratović nije se saglasilo oko odluke, pa će konačni stav zauzeti sud na plenarnoj sjednici.

Isto vijeće danas nije razmatralo ustavnu žalbu drugog poslanika DF Andrije Mandića jer je za to zaduženo drugo vijeće.

Direktorica HRA Tea Gorjanc-Prelević je ranije podnijela ustavne žalbe za dva mladića koje je policija pretukla Ulici Miljana Vukova u Podgorici zbog toga što državno tužilaštvo i policija nisu sproveli djelotvornu istragu tog slučaja u skladu se evropskim standardima.

Nijedan službenik policije, na čijem je čelu Slavko Stojanović, do danas nije ni optužen zbog tog slučaja, podsjetila je juče HRA.

Bonus video: