Hokanson: Novi format saradnje će ojačati podršku, kako bi VCG dostigla punu integraciju

"Hokanson izrazio je zadovoljstvo postignutim rezultatima saradnje u okviru Programa državnog partnerstva Crne Gore i Mejna"
2 komentar(a)
Danijel Hokanson, Ljubiša Jokić, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Danijel Hokanson, Ljubiša Jokić, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Ažurirano: 21.06.2017. 08:45h

Komandant Biroa Nacionalne garde general Danijel Hokanson ocijenio je da će novi format saradnje proširiti i ojačati podršku, kako bi Vojska Crne Gore (VCG) u kratkom roku dostigla punu integraciju.

Načelenik General VCG Ljubiša Jokić koji boravi u posjeti Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) sastao se u Pentagonu sa Hokansonom, a razgovoru je prisustvovao i komandant Nacionalne garde savezne države Mejn, general Daglas Farnam.

"Hokanson izrazio je zadovoljstvo postignutim rezultatima saradnje u okviru Programa državnog partnerstva Crne Gore i Mejna i čestitao generalu Jokiću na članstvu Crne Gore u NATO-u. Naglasio je da će novi format saradnje proširiti i ojačati podršku, kako bi Vojska Crne Gore u kratkom roku dostigla punu integraciju", saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Navodi se da je Jokić ocijenio da je prije deset godina rukovodstvo Biroa nacionalne garde donijelo pravu odluku da se partnerstvo Mejna uspostavi sa Crnom Gorom i naglasio značajnu ulogu te saradnje u izgradnji kapaciteta i unapređenju interoperabilnosti jedinica VCG.

"Istakao je da ga posebno raduje činjenica da se broj aktivnosti iz godine u godinu povećao i da su proširene oblasti vojne saradnje. Poručio je da su Ministarstvo odbrane i VCG opredijeljeni da vojnu saradnju dalje unapređuju i podignu na još viši nivo kroz zajedničke, ne samo vojne aktivnosti", kaže se u saopštenju.

Jokić se, kako se navodi, sastao i sa delegacijom Agencije za odbrambenu saradnju koju je predvodio gospodin Gregori Kausner.

Na sastanku su razmijenjene informacije o modelima saradnje u okviru programa kojima SAD podržavaju oružane snage partnerskih zemalja.

"Jokić je iskazao zahvalnost Agenciji na do sada uspješno realizovanim projektima opremanja i modernizacije Vojske Crne Gore, i naglasio da su time značajno unaprijeđene sposobnosti Mornarice, Vazduhoplovstva i jedinica Kopnene Vojske. U Agenciji je održan i ekspertski sastanak na kojem su razmijenjene informacije o započetim projektima i daljim planovima u okviru raspoloživih programa saradnje", navodi se u saopštenju.

Bonus video: