Pogledajte: Trg Argentina uskoro gotov, fontana puštena u probni rad

Pavlićević je rekao da će fontana raditi svakog dana od 8 do 10 ili 12 časova, a da će trg završiti u prvoj polovini jula
146 pregleda 20 komentar(a)
Ažurirano: 20.06.2017. 18:53h

Novo zelenilo budući Trg Argentina kod Gradskog stadiona u Podgorici dobiće ovih dana.

Direktor kompanije „Erlang“ Radoman Pavlićević najavio je da će na trgu, već danas ili sjutra biti zasađeni borovi, kako je predviđeno projektom.

Zbog uklanjanja drveća sa prostora na kojem se uređuje trg, negodovali su ranije pojedini građani. Izvođači su tada saopštili da oni moraju da rade na osnovu projekta.

Iako je ranije bilo najavljeno da će radovi na uređenju trga u centru Podgorice biti okončani do kraja maja, zbog problema u isporuci kamena, Pavlićević je rekao da će svi radovi biti okončani u prvoj polovini jula.

„Do praznika će sigurno svi radovi biti gotovi“, izjavio je Pavlićević.

Osim popločavanja dijela trga, svi veći radovi su okončani, a u probni rad je puštena i fontana.

Pavlićević je rekao da će fontana raditi svakog dana od 8 do 10 ili 12 časova.

„Fontana će raditi zbog testiranja brojnih elemenata koje moramo da ispitamo prije predaje radova, a ima puno detalja“, rekao je Pavlićević.

Sa uređenjem ove lokacije se, nakon tendera vođenog po hitnom postupku, krenulo u novembru prošle godine. Tenderom je tada predviđeno da prostor bude uređen u roku od 70 dana. Međutim, do zastoja u uređenju trga došlo je nakon otkrivanja arheološkog nalazišta na ovoj lokaciji.

Nakon višemjesečnih istraživanja arheolozi su na ovoj lokaciji, otkrili brojne grobnice koje su predstavljale dio groblja čiji je dio istraživan prilikom izgradnje Gradskog stadiona, kao i 2013. i 2014. godine, kada je izrađivana Ulica 19. decembar.

Osim manjih nalaza, poput nakita, areheolozi su iskopali dio kaldrme rađene početkom 20. vijeka. Nakon otkrića su, iz Uprave za zaštitu kulturnih dobara, Agenciji za izgradnju i razvoj Podgorice preporučili da dio staze postane sastavni dio trga, nakon čega je projektno rješenje djelimično izmijenjeno te će dio kaldrme biti zaštićen i ostati na trgu.

Galerija

Bonus video: