Nastavak podrške Francuske u modernizaciji vojske

“Bošković je naglasio značaj podrške koju je Francuska pružila Crnoj Gori u reformi sistema odbrane tokom procesa evroatlantskih integracija, kao i saradnje koju su dvije zemlje ostvarile u oblasti naoružanja, edukacije, te zajedničkog učešća u mirovnim misijama”
0 komentar(a)
Vojska Crne Gore, Foto: Jelena Jovanović
Vojska Crne Gore, Foto: Jelena Jovanović
Ažurirano: 20.06.2017. 15:13h

Francusko Ministarstvo odbrane podržavaće, kao i do sada, Crnu Goru i njenu vojsku u daljoj modernizaciji i spremnosti, kako bi na najbolji način odgovorila novim zahtjevima koji je očekuju kao NATO članicu, kazao je francuski brigadir Iber L'Ebrali.

Ministar odbrane Predrag Bošković, razgovarao je danas u Parizu sa L'Ebralijem, koji je zamjenik direktora za Centralnu i Istočnu Evropu i Južnu Ameriku u Direkciji za međunarodnu saradnju Generalnog direktorata za naoružanje francuskog Ministarstva odbrane.

Oni su, kako je saopšteno iz crnogorskog Ministarstva, razgovarao modalitetima unapređenja saradnje dvije zemlje u oblasti odbrane, posebno u sektoru modernizacije opreme Vojske Crne Gore.

“Bošković je naglasio značaj podrške koju je Francuska pružila Crnoj Gori u reformi sistema odbrane tokom procesa evroatlantskih integracija, kao i saradnje koju su dvije zemlje ostvarile u oblasti naoružanja, edukacije, te zajedničkog učešća u mirovnim misijama”, kaže se u saopštenju.

Bošković je rekao da Crna Gora izuzetno cijeni doprinos Republike Francuske stabilizaciji regiona Zapadnog Balkana, čija je budućnost, kako je ocijenio, u evroatlantskim i evropskim integracijama.

“Uz čestitke Crnoj Gori povodom članstva u najmoćnijem političko-vojnom savezu, brigadir L'Embrali je kazao da će francusko Ministarstvo odbrane pružiti, kao i do sada, svu podršku Crnoj Gori i Vojsci Crne Gore u daljoj modernizaciji i spremnosti, kako bi na najbolji način odgovorila novim zahtjevima koji je očekuju kao NATO članicu”, navode iz Ministarstva.

Sagovornici su se saglasili da postoji prostora za intenziviranje odbrambene saradnje dvije zemlje, izražavajući spremnost za jačanje odnosa dva ministarstva u predstojećem periodu.

“Političke okolnosti u Francuskoj anulirale su planirani susret Boškovića sa dosadašnjom ministarskom odbrane Francuske, Silvi Gular, koja je dala ostavku”, rekli su iz Ministarstva.

Bonus video: