Daković: Nephodan pojačan inspekcijski nadzor

Prema riječima Daković, ukoliko se utvrdi da su pošiljke određenog proizvođača bezbjedne, tada će se učestalost kontrola takvih pošiljki, sa sadašnjih 100 odsto, smanjivati i iznositi do 50 odsto, ali ne i ispod tog nivoa
52 pregleda 3 komentar(a)
Vesna Daković, Foto: Savo Prelević
Vesna Daković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 20.06.2017. 14:34h

Pojačan inspekcijski nadzor i laboratorijske kontrole pošiljki koje se uvoze u Crnu Goru neophodan je zbog adekvatne procjene rizika roba koje se plasiraju na crnogorsko tržište, saopštila je direktorica Uprave za bezbjednost hrane i fitosanitarne poslove, Vesna Daković.

Ona je danas razgovarala sa predsjednicom Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG), Svetlanom Vuksanović i članovima Izvršnog odbora te asocijacije, u vezi pojačane kontrole i frekventnosti uzorkovanja pošiljki koje se uvoze u Crnu Goru i problema koje su one izazvale kod dijela privrednika – članova UPCG.

Kako je saopšteno iz UPCG, predstavnici te asocijacije upoznali su Daković sa žalbama pristiglim proteklih dana od dijela crnogorskih uvoznika koji ističu da pojačana kontrola i uzorkovanje pošiljki na graničnim prelazima usporavaju promet njihove robe.

„Direktorica Uprave za bezbjednost hrane objasnila je da je pojačana frekventnost inspekcijskog nadzora i laboratorijskih kontrola pošiljki koje se uvoze u Crnu Goru neophodna upravo zbog adekvatne procjene rizika roba koje se plasiraju na crnogorsko tržište, i ista će se mijenjati u zavisnosti od rezultata laboratorijskih analiza”, kaže se u saopštenju.

Prema riječima Daković, ukoliko se utvrdi da su pošiljke određenog proizvođača bezbjedne, tada će se učestalost kontrola takvih pošiljki, sa sadašnjih 100 odsto, smanjivati i iznositi do 50 odsto, ali ne i ispod tog nivoa.

Ona je pojasnila da razumije probleme privrednika, ali apeluje na njihovo razumijevanje i podršku uspješnom završetku procesa čiji je cilj jednistven i s aspekta Uprave i privrednika, a to je bezbjednost hrane i briga za javno zdravlje ljudi.

„Ocjenjujući dosadašnju saradnju UPCG i Uprave za bezbjednost hrane veoma kvalitetnom, Vuksanović i Daković istakle su da sastanci ove vrste potvrđuju značaj otvorenog dijaloga i partnerskog pristupa predstavnika privrede i države rješavanju nastalih problema”, kaže se u saopštenju.

Konstatovano je da sadašnji ekonomski trenutak i stanje u crnogorskoj privredi upućuju na potrebu dodatnog inteziviranja institucionalne saradnje UPCG i Uprave, kako bi se postojeći problemi u poslovanju privrednih subjekata pravovremeno evidentirali i efikasnije riješili.

„U tom cilju, dogovoreno je da se naredne sedmice u Bijelom Polju održi sastanak sa privrednicima – članovima UPCG, a uz učešće predstavnika Uprave i inspektora za hranu, veterinu i fitosanitarnih inspektora”, kaže se u saopštenju.

Ocijenjeno je da postignuti dogovori potvrđuju zajedničko opredjeljenje učesnika za stvaranje povoljne poslovne klime koja će pogodovati daljem unaprjeđenju biznis sektora, konkurentnosti privrede i ekonomskom razvoju Crne Gore.

Bonus video: