Mreža za zaštitu pasa i mačaka: Volonteri uklanjali otrov iz gradskog parka

Iz Službe zaštite i spašavanja, za koju su iz pomenute Mreže znali da nijesu nadležni, obećali su im da će nakon što se materija ukloni, vodenim šmrkom ukloniti ostatke ukoliko bude potrebno
132 pregleda 3 komentar(a)
trovanje pasa i mačaka, Nikšić, Foto: Mreža za zaštitu pasa i mačaka u Crnoj Gori
trovanje pasa i mačaka, Nikšić, Foto: Mreža za zaštitu pasa i mačaka u Crnoj Gori
Ažurirano: 20.06.2017. 13:56h

Iz Mreže za zaštitu pasa i mačaka Crne Gore oglasili su se saopštenjem za javnost u kome ističu da je proteklog vikenda u gradskom parku u Nikšiću nepoznata osoba, ili više njih, bacila otrov i da su nakon dva i po sata bezuspješnog pokušaja da pronađu nadležne da uklone otrov to uradili volonteri nikšićkog Udruženja za zaštitu životinja i Korina Animals.

U saopštenju navode da su nakon obavještenja od strane građana da se u parku nalazi otrov mjesto obezbjeđivali da ne bi neko neoprezan došao u kontakt sa otrovom, dok ga neko od nadležnih organa bezbjedno ne ukloni.

“Tada nastaje problem. Ispostavilo se da je nemoguće saznati ko je nadležan za to pitanje”, navodi se u saopštenju za javnost.

Iz Službe zaštite i spašavanja, za koju su iz pomenute Mreže znali da nijesu nadležni, obećali su im da će nakon što se materija ukloni, vodenim šmrkom ukloniti ostatke ukoliko bude potrebno.

“Hvala im na tome jer su zaista bili spremni da izađu u susret. Zatim smo pokušavali da dobijemo Komunalnu policiju i JKP, ali kako je bio neradni dan, na fiksne brojeve se niko nije javljao. Uspjeli smo da nađemo brojeve telefona nadređenih u pomenutim dvijema službama, ali su nam svi odgovorili da to nije njihova nadležnost. Iz Komunalne policije su nam rekli da oni možda mogu doći kasnije da naprave zapisnik, ali da ne mogu ništa da urade, i da se obratimo policiji., dok su nam iz JKP rekli da je nadležna Opština, i da oni nemaju opremu za baratanje otrovima, te da ne smiju poslati svoje radnike na takav zadatak”, tvrde iz Mreže.

Na kraju su pozvali policiju iako su znali, kako ističu, da oni od svih najmanje imaju veze sa ovim i koji su, kao i uvijek, bili spremni da nam izađu u susret.

“Policajci, inspektor i forenzičar su ubrzo stigli na lice mjesta, uzeli izjave, uzorak i slikali materiju na dalju analizu, i probali da stupe u kontakt sa bilo kim ko bi mogao doći da je ukloni, ali nijesu imali uspjeha. Na kraju smo mi uzeli hirurške rukavice, kese i lopatu i sami uklonili otrov. Proveli smo dva i po sata čekajući lokalne organe da nam pomognu. Otrov je bezbjedno uklonjen”, stoji u saopštenju za javnost.

U petak su predali dopise Komunalnom preduzeću, Komunalnoj policiji, Sekretarijatu za komunalne poslove i saobraćaj, Sekretarijatu za inspekcijski nadzor, potpredsjedniku opštine Draganu Peroviću ipotpredsjednici opštine Sonji Nikčević a odgovor su dobili samo od JKP koji su im ponovili da je za rješavanje problema nadležna lokalna samouprava.

“Problem je u tome što će ovakvih situacija biti još, i umjesto da kao građani znamo kome da se odmah obratimo, mi ćemo da gubimo vrijeme nadajući se da će neko da dođe da ukloni ono što bi mogao biti opasan otrov. Ovaj put smo imali sreće da nije bilo žrtava (osim moguće tri goluba koja su pronađena mrtva u blizini), ali ne smijemo da rizikujemo nadajući se da će tako biti i drugi put”, zaključili su iz Mreže za zaštitu pasa i mačaka Crne Gore.

Bonus video: