"SNAŽNA PODRŠKA SAD NA INTEGRATIVNIM PROCESIMA"

Danford: SAD cijene doprinos VCG u borbi sa savremenim bezbjednosnim izazovima i prijetnjama

Jokić je upoznao Danforda sa najvažnijim aktivnostima Vojske Crne Gore, uz težište na nastavku započetih procesa integracije u NATO, unapređenju vojnih kapaciteta i sposobnosti, kao i daljem crnogorskom doprinosu u jačanju regionalne stabilnosti
86 pregleda 3 komentar(a)
Džozef Danford, Ljubiša Jokić, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Džozef Danford, Ljubiša Jokić, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Ažurirano: 20.06.2017. 08:01h

SAD cijene doprinos koji Vojska Crne Gore pruža u borbi sa savremenim bezbjednosnim izazovima i prijetnjama, kao i očuvanju međunarodnog mira kroz učešće u međunarodnim misijama i operacijama, posebno u Avganistanu, saopštio je načelnik Združenog Generalštaba Oružanih snaga SAD, general Džozef Danford.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, general-potpukovnik Ljubiša Jokić sastao se sa Danfordom u Vašingtonu.

"Danford je izrazio snažnu podršku Oružanih snaga SAD crnogorskim integrativnim procesima i odao priznanje Vojsci Crne Gore na uspjehu koji je postigla u reformi odbrambenog sektora. On je izrazio spremnost Pentagona da nastavi sa podrškom Crnoj Gori na evroatlantskom putu, kao i jačanju njenog strateškog partnerstva sa američkom državom Mejn", navodi se u saopštenju.

Jokić je upoznao Danforda sa najvažnijim aktivnostima Vojske Crne Gore, uz težište na nastavku započetih procesa integracije u NATO, unapređenju vojnih kapaciteta i sposobnosti, kao i daljem crnogorskom doprinosu u jačanju regionalne stabilnosti.

"Jokić je upoznao Danforda i sa prioritetima u daljem radu i planovima modernizacije Vojske Crne Gore", piše u saopštenju Ministarstva odbrane.

Jokić se prvog dana svoje zvanične posjete SAD, susreo se i sa senatorkom savezne američke države Mejn, Suzan Kolins.

"Ona je takođe snažno podržala evroatlantski put Crne Gore i strateški partnerski program između Crne Gore i države Mejn. Senatorka je iskazala spremnost da u narednom periodu posjeti Crnu Goru sa ciljem unapređenja postojeće saradnje. Jokić je zahvalio senatorki na svesrdnoj pomoći koju je država Mejn dala Crnoj Gori tokom evroatlantskih integracija. On je istakao da je naša zemlja postala članica NATO zahvaljujući, između ostalog, i neprekidnoj i snažnoj podršci Nacionalne garde Mejna Vojsci Crne Gore", kazali su iz Ministarstva odbrane.

Jokić je podsjetio na brojne aktivnosti kojima su pripadnici Vojske Crne Gore unapređivali svoje sposobnosti i izgrađivali čvrste veze sa partnerima iz države Mejn.

"Oko 120 pripadnika Vojske završilo je različite kurseve i programe usavršavanja u SAD, ali i da se više kadeta iz naše zemlje školovalo i školuje na tamošnjim uglednim vojnim akademijama. Uvjeren sam da će se u narednom periodu dodatno ojačati vojno-vojna saradnja između dvije države, kao jedan od segmenata njihovog strateškog partnerstva", rekao je Jokić.

Drugog dana ove posjete, Jokić će održati sastanke u saveznom Birou Nacionalne Garde, kao i u Agenciji za odbrambeno-bezbjednosnu saradnju SAD.