Protest u BP: Bošnjačka stranka je glavni krivac što majkama prijeti ukidanje naknada

Podršku majkama pružilo je više nevladinih organizacija i sindikata
159 pregleda 35 komentar(a)
protest majki Bijelo Polje, Foto: Jadranka Ćetković
protest majki Bijelo Polje, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 19.06.2017. 14:43h

Glavni krivac što majkama sa troje i više djece prijeti ukidanje naknada je Bošnjačka stranka, poručeno je sa skupa majki koji je počeo danas u 13 časova u Bijelom Polju.

Majke su ponovile zahtjev kojim traže od Vlade da iz procedure povuče Predlog zakona kojim se regulište položaj majki korisnica prava na naknadu.

Na skupu, koji je okupio oko tri stotine građana su, pored predstavnica majki iz Bijelog Polja i svih sjevernih gradova govorili predstavnici Demokratske Crne Gore, Socijaldemokratske partije i Demokratskog fronta a podržali su ih i nevladine organizacije i sindikat.

“Bošnjačka stranka je uoči izbora govorila da su naknade za majke ulaganje u budućnost Crne Gore. Umjesto toga BS u liku sopstvenog ministra je glavni krivac za ukidanje naknada”, kazao je Tufik Bojadžić (SDP), predlažući BS da održe datu riječ i povuku zakon i na taj način pokažu da su im interesi građana ispred interesa sosptvenih fotelja.

Rosanda Peković iz Koordinacionog odbora je istakla da ono što je bilo sudbonosno po majke i zbog čega su ostavile svoje živote po ulicama Bijelog Polja, Podgorice, Nikšića i ostalih gradova to što su za izmjene glasali Liberali i BS.

“Liberali su se izvinili i priznali da su pogriješili. Ono što smatramo u ovom slučaju je da je BS podlegla politici DPS-a i zbog toga Vlada i Ustavni sud, ne samo da su umanjili već predložili i donijeli odluku o ukidanju naknada. Zato smatramo da je BS najviše odgovorna zbog toga što su prevarili svoje glasače Odgovorni su za 22.000 porodica, odgovorni su jer su kod većine uskratili jedino primanje u kući. Javno ih prozivamo i pitamo da li je toliko važna grupa kriminalaca i tajkuna iz DPS-a ili teritorijalno više od polovine Crne Gore.

Članica Koordinacionog odbora Željka Savković je kazala da vlast pola godine vrijeđa inteligenciju naroda Crne Gore.

“Šta oni misle, da ih majka donijela na svijet da bi nas danas ovdje zabavljali. Neće moći, dok god je koordinacionog odbora koje su se okupile iz svih gradova Crne Gore”, kazala je Savković. Ona se potom obratila premijeru Dušku Markoviću:

"Ono što ti znaš sto odsto i što te najviše boli jeste da ove proteste ne vodi Demokratski front, ali ono što je te još više boli jeste što nam DF pruža najveću podršku kao i ostale opozicione partije, koliko ko može. I treba svi da budu uz nas jer jedino svi možemo ovo čudo maći sa vrata koje nam se natovarilo”, kazala je Savković.

Na protestu je pročitano i pismo maskote skupa - Meda, koji je ponovio da uvijek dolazi tamo gdje su nepravde i poželio da građanima umjesto sadašenje žuči ponovo poteku med i mlijeko. Poslije okupljanja na gradskom trgu majke su krenule u protestnu šetnju bjelopoljskim ulicama preko obilaznice do zgrade Centra za socijalni rad.

Monstrum je onaj koji je zadužio građane sa 2,5 milijarde eura

Bojadžić je istakao da je aktuelna vlast prevarila, obmanula i dovela u zabludu više stotina hiljada majki poigravajući se sa njihovim sudbinama.

Bojadžić je naglasio da se vlast poslije izbora i lažnih obećanja da im neće ukinuti naknade skrpili nelegitimnu većinu da bi se poslije izbora svim silama obrušili na zakon o majkama, manipulišući sa finansijskim uticajem zakona na likvidnost budžeta i pričama da je zakon o majkama finansijski mostrum u finansijama Crne Gore.

“Nije monstrum zakon o majkama, već onaj koji je zadužio ovu državu i građane sa 2,5 milijarde eura. Monstrum je onaj koji je omogućio da tajkunu ne plate porez državi u iznosu višem od 750 miliona eura i onaj koji je dozvolio da garancije Vlade padnu u iznosu od 200 miliona eura, onaj koji je omogućio pljačkašku privatizaciju i koji je povećao plate državnim funkcionerima u iznosu od 55 miliona eura godišnje”, kazao je Bojadžić. Poslije okupljanja na gradskom trgu majke su krenule u protestnu šetnju bjelopoljskim ulicama preko obilaznice do zgrade Centra za socijalni rad.

Bonus video: