MUP Crne Gore ukazao na važnost preventivnog djelovanja

Kako se navodi, dijeleći letke sa bezbjednosnim uputstvima i informacijama, oni su građanima približili kako se treba ponašati prije, za vrijeme i nakon požara
89 pregleda 0 komentar(a)
MUP Crne Gore (Novina)
MUP Crne Gore (Novina)
Ažurirano: 19.06.2017. 10:36h

Predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) su, u okviru kampanje „Mjesec zaštite od požara“, u svim opštinama građanima ukazivali na važnost preventivnog djelovanja na smanjenju rizika od svih vrsta požara, kao i na značaj zaštite šuma.

Direktorat za vanredne situacije MUP-a realizovao je kampanju od 4. maja do 6. juna, čiji je cilj, kako navode iz tog Vladinog resora, podizanje svijesti građana o smanjenju rizika od požara sa akcentom na preventivno djelovanje i zaštitu šuma od požara.

„Tokom kampanje predstavnici Direktorata za vanredne situacije MUP-a i službi zaštite i spašavanja građanima ukazivali su na važnost preventivnog djelovanja na smanjenju rizika od svih vrsta požara, kao i na značaj zaštite šuma od požara“, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, dijeleći letke sa bezbjednosnim uputstvima i informacijama, oni su građanima približili kako se treba ponašati prije, za vrijeme i nakon požara.

„Letak je dijeljen i turistima na graničnim prelazima, u hotelskim objektima i nacionalnim parkovima, a takođe distribuiran građanima i putem dnevne štampe. Pored crnogorskog, urađen je i letak na engleskom i albanskom jeziku“, kazali su iz MUP-a.

Kako se navodi, građani su bili zainteresovani za usvajanje znanja o smanjenju rizika od požara, kao i o preventivnim mjerama koje sami mogu da preduzmu kako ne bi došlo do požara, a ukoliko do njega dođe – kako da se zaštite i reaguju.

„U saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja u okviru kampanje izrađen je i poster „Zaštitimo šume od požara“ koji će u narednim danima biti postavljen u nacionalnim parkovima i na drugim mjestima sa povećanim rizikom od nastanka šumskog požara“, kazali su iz MUP-a.

Za tu svrhu, dodaje se, urađena je i video animacija čije je distribuiranje putem društvenih mreža već počelo, a kojom se pozivaju građani da u slučaju požara pozovu nadležne službe na broj 112.

„Inače, ova kampanja je realizovana u okviru „SVAROG 2017“ projekta koji Direktorat za vanredne situacije MUP-a sprovodi u saradnji sa Državnom upravom za zaštitu i spašavanje Republike Hrvatske, francuskom školom za civilnu zaštitu – ENTENTE i Regionalnim centrom za praćenje požara Republike Makedonije“, kaže se u saopštenju.

Kako pojašnjavaju iz MUP-a, glavni cilj projekta je jačanje regionalne i prekogranične saradnje u oblasti zaštite od požara, upoznavanje sa procedurama i funkcionisanjem Mehanizma Unije za civilnu zaštitu, testiranje i uvježbavanje standardnih operativnih procedura u slučaju požara, razmjena informacija, znanja i najbolje prakse između timova za zaštitu i spašavanje od požara.

Ukupan budžet projekta je 377.432 eura od čega Evropska komisija pokriva 85 odsto cjelokupnih troškova, dok je, kako je saopšteno, za Crnu Goru budžetom predviđeno 47.516 eura.

Projekat je sa realizacijom počeo 1. februara i trajaće do 31. januara naredne godine.

Bonus video: