Planinari "Javorka" krenuli u osvajanje Elbrusa

Elbrus se nalazi u ruskoj pokrajini Kabardino-Balkarija, u blizini granice sa Gruzijom. Riječ je o neaktivnom vulkanu, a izuzetno niske temperature, sniježni pokrivač tokom cijele godine, kao i priroda terena, duge traverze, ledničke pukotine, mogućnost lavina, svrstavaju taj vrh među najopasnije planine na svih sedam kontinenata
162 pregleda 1 komentar(a)
planinari JAvorak, Foto: Privatna arhiva
planinari JAvorak, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 19.06.2017. 08:54h

Ekipa nikšićkog Planinarsko smučarskog društva (PSD) „Javorak“, koja broji 20 članova, krenula je za Kavkaz u osvajanje najvišeg vrha Evrope, Elbrus (5.642 mnv). Vođa ekipe je Dragutin Šlagi Vujović, planinar koji je prije dvije godine osvojio Elbrus, a prije sedam i „krov svijeta“ – Mont Everest.

„Članovi ekspedije su stari od 16 do 50.godina. Najmlađi član ekipe, u kojoj se nalaze i četiri djevojke, je šesnaestogodišnji Ivo Kosić.

Više od polovine učesnika mlađi su od 19 godina. Izbor članova nije slučajan. Svi su trenirali i pripremali se za ovu ekspediciju, i svi imaju iskustvo sa nekog od visočijih vrhova", kazao je Vujović za “Vijesti”.

Elbrus se nalazi u ruskoj pokrajini Kabardino-Balkarija, u blizini granice sa Gruzijom. Riječ je o neaktivnom vulkanu, a izuzetno niske temperature, sniježni pokrivač tokom cijele godine, kao i priroda terena, duge traverze, ledničke pukotine, mogućnost lavina, svrstavaju taj vrh među najopasnije planine na svih sedam kontinenata.

"Iskustvo i pripremljenost su na visokom nivou, a nadam se da će nam i vremenske prilike ići na ruku. Vjerujem da će svi članovi ekipe biti na vrhu Elbrusa ", kazao je Vujović.

Prema njegovim riječima planirano je da već 21.juna počnu sa aklimatizacijom, dok bi dva dana kasnije trebalo da izađu na Garabashi, koji se nalazi na 3.800 metara.

“Plan je da se 24.juna popnemo na Skalu Pastuhova, koja se nalazi na 4.750 metara. Od vremenskih prilika zavisi kada ćemo ići ka vrhu", rekao je Vujović.

Osim njega i šesnaestogodišnjeg Kosića učesnici ekspedicije " Elbrus 2017" su - Miloš Blečić, Nebojša - Raja Abramović, Miško Kosić, Karolina Ilić, Jelena Jovanović, Svetlana Golović, Tatjana Ivanović, Milan Vuković, Milivoje Strunjaš, Pavle Gorašević, Marko Blagojević, Ivan Dobrosavljević, Ivan Kilibarda, Veselin Pavlićević, Martin Spaić, Igor i Momir Đurković i Bogdan Mijušković.

Ekipa “Javorka” prvi put je osvojila Elbrus u julu 2015.godine.

Na Elbrusu. koga su prvi put osvojili Englezi sredinom 18.vijeka, nalaze se 22 glečera čijim topljenjem nastaju tri rijeke - Baksan, Kuban i Malka.

Njegovo ime potiče od persijske riječi elboros što znači sniježna planina

Nekada se smatralo da je Elbrus "kolijevke čovječanstva", dostupna samo bogovima.

Legenda kaže da je na ovoj planini Zevs okovao Prometaja, da je do njega stizao i Odisej, kao i da su u toj oblasti živjele Amazonke.

Bonus video: