Za ona dobra, stara vremena

Da je kojim slučajem u luksuznom zdanju subotičkog restorana, vaskrsnuo Josip Broz, bio bi ponosan jer bi vidio da njegova ideja o bratstvu i jedinstvu južnoslovenskih naroda još traje i iskri
112 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 18.06.2017. 14:04h

Teško je bilo konobarima u restoranu “Spartak” u Subotici da se sa tacnama u rukama probiju između stolova. Trebalo je udovoljiti prohtjevima oko 350 gostiju koji su uz taktove EX YU muzike horski pjevali izvorne slovenačke, hrvatske, bosanske, crnogorske, srbijanske i makedonske pjesme...

Možda su ovako počinjale lijepe storije sa radničkih ili sportskih susreta iz sedamdesetih ili osamdesetih godina prošlog vijeka, ali u sali su se tog petka proteklog vikenda, nakon napornog takmičarskog dana, veselili košarakaški veterani i veteranke od Ljubljane i Zagreba preko Tuzle, Osijeka, Banjaluke i Beograda do Valjeva. Nikšića, Podgorice i Tivta.

Subotica je proteklog vikenda jubilarni dvadeseti put bila domaćin košarkaškim klubovima veteranki i veterana iz bivše Jugoslavije i okruženja i kao svaki put do sada organizacija je bila na profesionalnom nivou.

Da je kojim slučajem u luksuznom zdanju subotičkog restorana, vaskrsnuo Josip Broz, bio bi ponosan jer bi vidio da njegova ideja o bratstvu i jedinstvu južnoslovenskih naroda još traje i iskri. Tokom tri dana takmičenja i druženja u jednom od najljepših vojvođanskih gradova, ponovo je živjela „ona dobra, dobra, dobra stara Jugoslavija“...

Vođa nikšićkih Sokola, veterana sa više od 45 godina Zdravko Gajović Gajo kaže da ekipa i nije ove godine u Suboticu došla sa velikim takmičarskim ambicijama. Ranijih godina, tim je znao da igra i velika subotička finala.

“Falili su neki igrači ali eto, došli smo da se družimo i da vidimo sada već stare prijatelje koje smo stekli tokom svih godina takmičenja. Ovo nam je peti put da učestvujemo na takmičenju u Subotici”, kaže Gajo.

Ističe da ni na terenu ni van njega nije bilo nijednog incidenta.

“To je ono što krasi ova takmičenja- fer plej i na parketu i na večernjim zabavama i druženjima”, kaže on.

Na nivou bivše Jugoslavije, broj turnira košarkaških veterana i veteranki dostigao je cifru 36. Gajo navodi da Sokoli redovno putuju u Beograd, Suboticu, Sarajevo, Tivat, Budvu i na Zlatibor. On ističe da veterani na svakom od tih takmičenja, na poseban način ožive duh nekadašnje zajedničke države.

“Vjerujem da kada čitaju izvještaje sa ovakvih susreta, jugonostalgičari žale što nijesu bili tu”, kaže on. U Subotici nije bilo Sarajlija i Makedonaca.

“Doći će oni u Tivat”, kaže Gajović.

Jedan od najboljih igrača Sokola Nikola Tadić ističe da su najveći jugonostalgičari Slovenci i Hrvati.

“To se može vidjeti i po procentualnom učešću njihovih ekipa kako u Subotici, tako u Beogradu ili Sarajevu”, kaže Tadić.

Koliko se ekipe zbliže tokom turnira možda najbolje govori detalj iz nedjelje, završnog dana takmičenja, kada su se u gradskoj vijećnici dijelili pehari i nagrade. Iako je ceremonija bila već završena, niko nije odlazio. Salom su se orili stihovi Novih Fosila „Kako je dobro, vidjeti te opet... za ona dobra, dobra, dobra, stara vremena“, pjesme koja je postala nezvanična himna takmičenja.

Turnir su organizovale veteranke Kornjača iz Subotice uz podršku brojnih sponzora iz Vojvodine i Srbije.

Đaolice srebro, mlađim veteranima iz Tivta zlato

Mlađi veterani iz Tivta(igrači od 35 do 45 godina), osvojili su prvo mjesto u svojoj kategorijii a njihova generacija iz Nikšića, treće.

U ženskoj konkurenciji Đaolice iz Podgorice osvojile su drugo mjesto u kategoriji veteranki 45 i više godina. One su u finalu izgubile od ekipe Šizike iz Beograda.

U muškoj konkurenciji, u toj starosnoij kategoriji, prvo mjesto osvojili su veterani KK Igokea iz Banjaluke.

Na takmičenju su u ženskoj konkurenciji učestvovale Šizike iz Beograda, Litijske koke iz Litije, dvije ekipe veteranki iz Ljubljane, Nekem i Fapumak iz Budimpešte, Nikad dosta iz Zagreba, Đaoliice iz Podgorice, Bećaruše- Legiice iz Osijeka, Veteranke iz Valjeva, Tiske frajle iz Bečeja, Rožice iz Rijeke i Kornjače iz Subotice.

U muškoj konkurenciji, takmiičili su se Golubovi i Tigrasti komarci iz Subotice, VKK Veleučilište iz Velike Gorice, Kočevski medvjedi iz Kočevja, Igokea iz Banjaluke, Veterani iz Tivta, Zagreb plus i Advokati iz Zagreba, Jadran iz Trsta, veterani iz Tuzle, Sokoli i 1995 iz Nikšića i Meraklije iz Niša.

Galerija

Bonus video: