Rezervne vojne starješine u posjeti Žabljaku

Njih oko pedeset iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, 23. godinu zaredom sastaju se, druže, evociraju uspomene a sve u cilju vraćanja, očuvanja i prenošenja nakadašnjih vrijednosti na mlađe
76 pregleda 0 komentar(a)
Rezervne vojne starješine, Foto: Obrad Pješivac
Rezervne vojne starješine, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 17.06.2017. 12:23h

Četvorodnevni susreti rezervnih vojnih starješina, započeti u četvrtak u Nikšiću, nastavljeni su u subotu posjetom Žabljaku gdje im je domaćin bio predsjednik Opštine Veselin Vukićević.

Njih oko pedeset iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, 23. godinu zaredom sastaju se, druže, evociraju uspomene a sve u cilju vraćanja, očuvanja i prenošenja na mlađe nakadašnjih vrijednosti zamrlih kroz turbulentna vremena iz nedavne istorije.

Branislav Pavić, predsjednik Organizacije rezervnik vojnih starješina iz Nikšića sa ponosom pominje 23. po redu susretanje i ističe da je njegov grad u zajedničkoj državi bio domaćin jubilarnih 20. susreta rezervnih vojnih starješina.

"Mi iz Crne Gore ponosni smo na svoju državu ali i na to da mostove drugarstva i prijateljstva sa svojom braćom nijesmo prekidali. Onda kada su mostovi rušeni mi smo gradili mostove prijateljstva. Tokom proteklih godina pokazalo se da je naša misija pozitivna i da će iz nje mlađe generacije spoznati kako treba živjeti, raditi i biti vaspitan", kaže Pavić i ističe da ovakvi susreti indirektno imaju i turistički značaj jer će učesnici u ssvojim mjestima pričati o turističkim potencijalima Crne Gore.

Njegov kolega I predsjednik Organizacije iz Prijedora Radovan Railić kaže da su se RVS iz tog grada u ovaj projekat uključile prije sedam godina.

"To što smo tu i sa njima nama predstavlja veliko zadovoljstvo. Spaja nas ideja da očuvamo nešto što su baštinili naši preci. Te uspomene i tu tradiciju prenijećemo na omladinu. Govorićemo im pravu istinu, da samo zajedno i naslonjeni jedni na druge možemo napredovati. Misija nam je mnogo šira jer našim susretanjima želimo uspostaviti odnose na planu kulture, umjetnosti, privrede pa i politike", kaže Railić.

Učesnici su položili cvijeće ispred spomenika palim borcima i žrtvama fašističkog terora u durmitorskom kraju. O tom segment istorije ovog kraja govorio im je predsjednik Opštine Veselin Vukićević. On je, kako kaže, sa zadovoljstvom prihvatio da im bude domaćin prilikom realizacije subotnjih programskih aktivnosti. Prošetali su do Crnog jezera i posjetili skijalište Savin kuk

Susreti su počeli u četvrtak u Nikšiću, otvaranjem izložbe fotografija sa ranijih susreta. Nakon toga predstavljena im je knjiga “Rani dani” autora Vojislava Mijuškovića. U petak su u Nikšići položili cvijeće na spomenik boraca rata 1990/99. Posjetili su Banjsko-Vučedolski kraj i tamošnje kulturno istorijske spomenike. Za njih je upriličen prijem u MZ Velimlje gdje su položili cvijeće ispred spomenika NOR-a.

U Subotu popodne rezervne vojne starješine, prema programu, odlaze u Pivu gdje će ih dočekati predsjednik Opštine Mijuško Bajagić. Njima u čast biće predstavljena knjiga “Selo krije čarolije” autora Mirka-Lala Damjanovića. Upriličiće se i prigodan kulturno zabavni program. U nedjelju će se rastati na Šćepan polju gdje će prelaznu zastavicu preuzeti Vrbas i Bečej, domaćini susreta naredne godine.

Bonus video: