PROBLEMI STANARA ZGRADE U ULICI 4. JULA

Podgorica: Žale se da im buka i isparenja ne daju mira

Pored zgrade nalazi se parking za autobuse, deponija starih transformatora i bandera namočenih u naftu, i još dva pogona...
427 pregleda 9 komentar(a)
zgrada Zetagradnja ulica 4. jul, Foto: Luka Zeković
zgrada Zetagradnja ulica 4. jul, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 05.02.2019. 00:53h

Stanari dijela zgrade "Zetagradnje" u Ulici 4. jula, na Tuškom putu, smatraju da im je kvalitet života na niskom nivou, zbog buke i zagađenja, kojim su izloženi iz nekoliko postrojenja u neposrednoj blizini.

Kako su objasnili pojedini stanari, problem je velika buka od autobusa, koji su parkirani iza zgrade, kao i pogon Elektroprenosa, gdje se pored radova često i spaljuje otpad.

Pored toga, kako navode, u blizini je i pogon i "Crnagoraputa", kao i deponija starih transformatora i bandera namočenih u naftu.

Upravnik jednog od ulaza u zgradi, Darko Kovačević, kazao je "Vijestima" da stanari, kojima su stanovi iznad tih postrojenja su često izloženi isparenjima, kao i buci od autobusa.

"Konkretno, meni je stan baš iznad parkinga za autobuse, u ovim ljetnjim mjesecima od ranih jutarnjih časova buka je velika, zimi i nije toliko, jer su zatvoreni prozori i vrata”, kazao je Kovačević.

On je kazao da pored buke, često zna da bude nesnosno od  isparenja  iz pogona u blizini.

"Ta se isparenja osjećaju i dalje od naših stanova, u krugu zgrade. A naša zgrada ima veliki broj stanara, kao i djece”, kazao je Kovačević.

On je rekao da zgrada ima četiri ulaza, odnosno oko pet stotina stanova.

Pojedini stanari, "Vijestima" su kazali, da im je kada su kupovali stanove, investitor kazao da postoji nalog da se pogon za autobuse iseli.

Stanari su istakli, da nijesu protiv poslovanja tih firmi, ali da bi nadležni trebalo da im obezbijede druge lokacije.

"Čuo sam i ja za to da je investitor kazao za autobuse da treba da se isele, ali nemamo ništa napismeno", kazao je Kovačević.

On je rekao da će razmisliti, koji bi im idući koraci bili, odnosno na koji način da traže od nadležnih da ih zaštite od štetnih uticaja.

Iz kompanije Crnogorski elektroprenosni sistem, demantovali su navode stanara i tvrde da nije njihov pogon uzrok problema. 

"Pomenuti pogon nije u našoj nadležnosti, niti bismo mi, kao jedna veoma prepoznata društveno-odgovorna kompanija, dozvolili da dođe do takvog vida ometanja života stanara", istaknuto je iz te kompanije. 

Preporučujemo za Vas