Nikšić: Pokrenut projekat o važnosti ljekovitog bilja i šumskih plodova

Crna Gora je prva u Evropi po zastupljenosti ljekovitog bilja. Oko 3.000 vrsta koje ovdje rastu ljekovita svojstva ima njih 400, dok je 50 endemično
625 pregleda 1 komentar(a)
ljekovito bilje, Župa, Foto: Svetlana Mandić
ljekovito bilje, Župa, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 16.06.2017. 16:02h

Kako bi ukazali na veliki, a neiskorišćeni potencijal, kada je u pitanju ljekovito bilje i šumski plodovi, NVO „Morakovo“ iz Župe nikšićke realizuje projekat „Župa dio ruralne Evrope“.

„Želimo da projektom povećamo nivo svijesti građana o mogućnostima ekonomskog razvoja, kao i da damo doprinos za stvaranju uslova za uzgoj, zaštitu i eksploataciju ljekovitog bilja i šumskih plodova“, kazala je na konferenciji za novinare Marina Kovačević.

Oni će u sklopu projekta organizovati obuku o važnosti, uzgoju, obradi i korišćenju ljekovitog bilja i šumskih plodova za 60 učenika završnih razreda Osnovne škole „Dušan Bojović“, kao i za 20 nezaposlenih mladih ljudi iz Župe, postaviće 15 informativnih tabli o lokacijama bogatim različitim ljekovitim biljem i šumskim plodovima, a uradiće i informativno propagandni materijal. Kako je Kovačević kazala, planirane su i dvije studijske posjete primjerima dobre prakse, kao i učešće izlagača na Sajmu zdrave hrane i ljekovitog bilja u Župi.

„Crna Gora je prva u Evropi po zastupljenosti ljekovitog bilja. Oko 3.000 vrsta koje ovdje rastu ljekovita svojstva ima njih 400, dok je 50 endemično. Nažalost, u Crnoj Gori na hiljade tona ljekovitog bilja i šumskih plodova godišnje propadne, a domaće i svjetsko tržište je nezasićeno ovim prozvodima“, kazala je Kovačević.

Prema njenim riječima zbog nestručne i nekontrolisane berbe često su ugrožena staništa rijetkih vrsta ljekovitog bilja, poput lincure i srčanika, dok je za one koji se bave berbom problem taj što nema organizovanog otkupa.

„Albanija ima 22 otkupne stanice za ljekovito bilje i šumske plodove. Lovorov list iz Crne Gore otkupljuje se u Albaniji, prerađuje ga i pakuje njemačka firma 'Bajer lorear', a velike trgovačke kuće ga prodaju u Crnoj Gori“, istakla je Kovačević.

Podsjetila je da je Crna Gora osamdesetih godina prošlog vijeka bila najveći izvoznik ljekovitog bilja i šumskih plodova u ovom dijelu Evrope, kao i da je prva plantaža ljekovitog bilja u Evropi bila u Crnoj Gori, daleke 1903.godine.

Vrijednost projekta je 7.000 eura, a finansijski je podržan od strane Fors Montenegro.

Bonus video: