Pas Reks pronašao trag i prošao kuda osoba koja se tražila

Lepetić i Reks boravili su nedavno u Opatiji, gdje su pohađali obuku radi sertifikacije K-9 tima
381 pregleda 0 komentar(a)
pas Reks, Foto: Služba zaštite i spasavanja Herceg Novi
pas Reks, Foto: Služba zaštite i spasavanja Herceg Novi
Ažurirano: 16.06.2017. 15:19h

Pripadnici hercegnovske Službe zaštite i spasavanja, sa psom tragačem Reksom, učestovali su u uspješno završenoj potrazi za Nikšićaninom Markom Perunovićem.

Bila je to prva akcija belgijskog ovčara koji je sastavni dio hercegnovskog tima od februara ove godine.

"Najveći problem je bio što su nas pozvali dva dana nakon nestanka čovjeka, jer nije postojao svjež trag. Iako je trag bio slab, Reks je pretražio sve kuda je taj čovjek prošao, što nam je, kada je akcija završena, on i potvrdio. Zato sam kao vodič prezadovoljan rezultatom”, kaže Miloš Lepetić, član Službe zaštite i spasavanja koji je položio obuku K-9 za vodiča psa tragača.

Jedanaestomjesečni Reks jedini je pas tragač u Crnoj Gori. Psi te rase među najboljim su tragačima na nepristupačnim terenima, ruševinama, a koriste ih i alpske gorske službe za spasavanje iz lavina. Analize specijalizovanih službi pokazale su da jedan pas tragač na terenu može zamijeniti i do 25 ljudi.

Lepetić i Reks boravili su nedavno u Opatiji, gdje su pohađali obuku radi sertifikacije K-9 tima.

"Reks je mlad je, ali je već dobio mnogo pohvala za vještine koje je savladao sa instruktorima za obuku potražnih pasa iz Hrvatske", kaže Lepetić koji radi sa Reksom od kada je kao štene stigao u Herceg Novi.

On kaže da je prilikom odlučivanja ko će sa Reksom da radi, presudilo to što ima svoje pse i što ih je oduvijek volio.

"Danas Reks tačno zna šta mislim i šta želim da uradi".

Lepetić ističe da pas veoma brzo uči: "Tri puta mu nešto pokažeš i on to već zna. Možda neće odmah da uradi, ali je za dan-dva spreman i ima toliko energije da jedva čeka da mu nešto zadam pa da to obavi".

Iako je Reks odrastao u hercegnovskoj Vatrogasnoj stanici u kojoj ga je 30 ljudi stalno mazilo i pazilo, na zadatku je izuzetan i odgovoran, tvrdi Lepetić.

“Kao dijete se raduje kada dobije igračku kao nagradu i kada ga pohvale”.

U Crnoj Gori je planirano osnivanje tima spasilačkih pasa, a kotorska vatrogasna jedinica je među prvima rekla da želi da nabavi psa tragača.

Bonus video: