Nikšić: Uskoro prva teretana za osobe sa invaliditetom

Osobe sa invaliditetom će kroz radionicu fizikalne rehabilitacije i aktivnosti u teretani poboljšati motoriku, osnažiti i oblikovati mišiće
91 pregleda 0 komentar(a)
Miluša Žugić, Foto: Svetlana Mandić
Miluša Žugić, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 16.06.2017. 12:57h

Uskoro će Nikšić dobiti prvu teretanu za osobe sa invaliditetom (OSI) u Crnoj Gori. Kako je kazala Miluša Žugić, iz nikšićkog Udruženje za pomoć licima ometenim u psihofizičkom razvoju, riječ je o projektu “Živi zdravo, koračaj uspravno” čiji cilj je porast inkluzije OSI kroz zajedničko druženje i sportske aktivnosti.

“Povećaćemo motivaciju i samopouzdanje osoba sa invaliditetom kroz različite sportske aktivnosti. Osim njih u projekat ćemo uključiti i osobe bez fizičkih smetnji kako bi organizovali interaktivne radionice “, kazala je Žugić.

Osobe sa invaliditetom će kroz radionicu fizikalne rehabilitacije i aktivnosti u teretani poboljšati motoriku, osnažiti i oblikovati mišiće.

Projekat, čija je vrijednost 13.500 eura, od čega su od Ministarstva sporta donirali 3.870, biće realizovan u narednih pet mjeseci, a prema riječima Žugićeve već imaju dio opreme za potrebe teretane.

Pomenuto Udruženje narednih dana kreće sa još jednim projektom, vrijednosti 10.620 eura, koji će biti realizovan u saradnji sa Zavodom za zapošljavanje.

“Riječ je o projektu ‘Personalna asistencija kao servis podrške omladini sa invaliditetom’, u sklopu koga ćemo zaposliti deset teže zapošljivih lica sa evidencije Biroa rada Nikšić i pružiti personalnu asistenciju i fizikalnu rehabilitaciju za deset lica sa invaliditetom”, kazala je Žugić.

Udruženje za pomoć licima ometenim u psihofizičkom razvoju od 19. do 26. juna u prostorijama Societe general banke u Podgorici organizuje izložbu suvenira i rukotvorina OSI.

“Naše Udruženje će kroz tu aktivnost prihodovati određena sredstva koja će pomoći unapređenju naših usluga”, kazala je Žugić.

Pomenuto Udruženje pored dnevnog boravka pruža usluge psihološkog i pravnog savjetovanja, kao i stručne tretmane za djecu i omladinu sa invaliditetom.

Bonus video: