UP: Građani Srbije i dalje sa ličnom kartom u Crnu Goru

Srpski mediji su danas objavili da građani Srbije u Crnu Goru više neće moći da putuju samo sa ličnom kartom, već će im za prelazak državne granice biti potreban pasoš
211 pregleda 0 komentar(a)
pasoš, francuska, Foto: Shutterstock
pasoš, francuska, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 16.06.2017. 12:01h

Ništa se nije promijenilo u režimu ulaska građana Srbije u Crnu Goru, saopšteno je "Vijestima" iz Uprave policije.

"I dalje je na snazi dosadašnji režim po kojem su državljani Srbije mogu da prelaze crnogorsku granicu samo sa ličnom kartom. Takođe, isti je režim za djecu koja putuju samo sa jednim roditeljem ili bez roditelja - moraju imati odgovarajući dokument sa fotografijom i pismenu saglasnost ako ne putuju sa oba roditelja", rečeno je "Vijestima" u Upravi policije.

Iz UP je saopšteno da nije tačno da je veći broj državljana Srbije vraćen sa državne granice sa Crnom Gorom.

"Dakle konkretno, kao i do sada, državljani Republike Srbije mogu ulaziti, prelaziti preko teritorije i boraviti u Crnoj Gori do 90 dana sa važećom putnom ispravom odniosno pasošem bez vize. Državljani ove države mogu ulaziti, prelaziti preko teritorije i boraviti u Crnoj Gori do 30 dana sa važećom ličnom kartom, odnosno drugom ispravom na osnovu koje se može utvrditi njihov identitet i državljanstvo. Kada je u pitanju vijest da je veći broj državljana Srbije vraćen sa državne granice sa Crnom Gorom, obavještavamo vas da ni to nije tačno. Naime, za prethodna 24 časa u Crnu Goru je ušlo ukupno 21.489 lica, a izašlo 19.058 lica. U naznačenom periodu registrovan je jedan slučaj nedozvoljavanja ulaska u Crnu Goru jer lice nije ispunjavalo uslove za prelazak državne granice", saopšteno je iz Uprave policije.

Iz Ministarstva vanjskih poslova saopšteno je da ovo "nije novina, već praksa koja se primjenjuje već nekoliko godina unazad".

Srpski mediji su danas objavili da građani Srbije u Crnu Goru više neće moći da putuju samo sa ličnom kartom, već će im za prelazak državne granice biti potreban pasoš.

Navode da je "poslije priključivanja Crne Gore NATO došlo je do promjene zakona, pa je sada za ulazak potrebno posedovati pasoš". Srpski mediji pišu da je "zakon" počeo da se primjenjuje, iako stupa na snagu od 1. jula.

Bonus video: