"Hoće da zastraše vojnike da ne tuže"

“Vrijednost tužbe poznata nakon vještačenja, Ministarstvo za 11 godina nije predložilo poravnanje i smanjilo sudske troškove”
458 pregleda 4 komentar(a)
Vojska Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Vojska Crne Gore, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 16.06.2017. 05:50h

Advokatice Makedonka Kasalica i Radmila Ostojić, protiv kojih je policija podnijela krivične prijave jer su zastupanjem službenika Ministarstva odbrane obezbijedile visoke prihode na teret države, smatraju da je motiv njihovog procesuiranja zastrašivanje zaposlenih i njih kao advokata.

“Ovo je pritisak da se smanje tužbe, uglavnom protiv mene jer sam imala najviše uspjeha u zastupanju prava zaposlenih u Ministarstvu”, rekla je “Vijestima” Kasalica.

Uprava policije saopštila je da je podnijela prijave tužiocu protiv dvije advokatice, čije je inicijale saopštila, “zbog osnovane sumnje da su počinile krivična djela zloupotreba povjerenja”.

Kasalica se sumnjiči da je “na osnovu punomoćja iz 2013. pokretala i radne sporove u 2015. bez znanja i saglasnosti pripadnika VCG u cilju pribavljanja imovinske koristi”. Ona, međutim tvrdi da je to besmislica, jer joj se osporava punomoćje koje je generalno i koje klijent nikada nije povukao, a što je standardna advokatska procedura.

“Zastupala sam pripadnike Vojske 11 godina, a nakon što sam dobila prve sporove Ministarstvo nije preduzelo nijednu radnju u cilju isplate duga kako bi se tužbe smatrale povučenim. Takođe, imala sam više desetina predmeta a ni u jednom oni nijesu predložili poravnanje”, kaže Kasalica, ukazujući na posljednji postupak koji ima već 15 ročišta jer Ministarstvo ne dostavlja sudu traženu informaciju.

Postupak protiv nje i Ostojićeve je pokrenut nakon što je Ministarstvo dostavilo policiji dokumenta, koja, kako su naveli, ukazuju da je zaradila visoke sudske troškove u tužbama od kojih su neke vrijedile par eura.

Kasalica je objasnila da se tužbama sudu traže isplate toplog obroka, regresa... i da njihova vrijednost nije poznata dok se ne završi vještačenje. “Međutim, kad Ministarstvo dobije tužbu na odgovor, ono u evidenciji ima iznos dugovanja i može odmah da predloži poravnanje. Iako 11 godina zastupam pripadnike Vojske i druge službenike, oni to nisu uradili nijedanput i time spriječili enormno rasipanje novca”, objasnila je.

Radmila Ostojić, koja se sumnjiči da je bez ovlašđenja zastupala klijente, je “Vijestima” rekla da se "isključivo radi o režiji državnih organa koji pokušavaju svoju nesposobnost i neodgovornost da prikriju i opravdaju neosnovanim optuživanjem advokata”. “Krajnji cilj je zastrašivanje zaposlenih kako ne bi svoja dugogodišnja uskraćena prava ubuduće ostvarivali u postupcima pred sudovima”, rekla je ona.

Klijent umro od stresa tražeći prava

Kasalica vjeruje da je problem za nju nastao kada je tokom razgovora predstavnika Ministarstva sa zaposlenima, od stresa umro jedna njen klijent: “On je tada samo molio da mu se izađe u susret i isplati naknada za ishranu”.

Predsjednik Advokatske komore Zdravko Begović nada se da će koleginice dokazati da su postupale po zakonu. “Advokati nisu bijeli medvedi, i sumnje protiv njih se moraju provjeriti, ali zakonito, da iza toga nisu subjektivni interesi,” rekao je “Vijestima.

Bonus video: