Zubobolja bacila sumnju na zubare

Stomatološkinja Violeta Simićević negira navode majke Radovana Karadžića i kaže da je cilj njena diskreditacija
757 pregleda 3 komentar(a)
stomatolog, zubar, Foto: Shutterstock
stomatolog, zubar, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.06.2017. 19:48h

Žabljačanka Stojanka Karadžić tvrdi da je stomatološkinja privatne ordinacije Vita-dent iz tog mjesta dr Violeta Simićević nesavjesno liječila njenog sina Radovana, zbog čega je dobio infekciju sinusa, a ona bila prinuđena da plati oko 1.200 eura za operaciju u Beogradu jer je ljekar procijenio da je on životno ugrožen.

Stomatološkinja Violeta Simićević negira te navode i kaže da se radi o neprovjerenim i paušalnim optužbama, čiji je cilj njena diskreditacija.

U izvještaju ljekara specijaliste Stomatološke ordinacije „Eurodent“ iz Beograda, gdje se mladić liječio, dr Mladen V. Mandić potvrdio je da je bilo hronične infekcije sinusa koji je otvoren nakon vađenja zuba.

Zdravstvene službe, Fond zdravstva, Ministarstvo zdravlja, kao ni nedavno formirana Stomatološka komora nijesu obaviješteni o ovom slučaju.

„Prošle jeseni Radovan Karadžić došao je u ordinaciju radi vađenja zuba 16. Cijeli postupak trajao je oko pola sata, a nakon vađenja zuba urađena je proba duvanja na nos, što se praktikuje u takvim prilikama. Ona je pokazala pozitivnu reakciju, što znači da je otvoren sinus. Pacijenta sam „pokrila“ antibioticima i uputila ga ORL hirurgu. Kako je zub vađen u noćnim časovima, pacijent se sjutradan ujutro, nakon sedam-osam sati od trenutka vađenja, javio ORL hirurgu Branislavu Kaluđeroviću u Nikšiću,“ kaže Simićević za „Vijesti“ i dodaje da nikakvog kontakta sa pacijentom više nije imala.

Međutim, Stojanka Knežević tvrdi da se njen sin nakon vađenja zuba žalio na glavobolju, da je više puta išao kod zubarke, te da je i ona razgovarala sa njom. „Rekla mi je da ne zna šta da radi i da će naići njen prijatelj koji stiže iz Beograda, te da moj sin dođe da ga pregleda oko 19 sati uveče. To je bio dr Branislav Kaluđerović, koji je pregledao mog sina i rekao mu da dođe sjutradan u Nikšić, gdje ima ordinaciju. Radovan je išao dva puta, operisan je, ali mi je doktor rekao kako misli da ništa nije uradio. Sve to trajalo je mjesecima, moje djete je trpjelo velike glavobolje, i tek je nedavnio operisan,“ ispričala je Karadžić.

Ona objašnjava da njen sin studira u Beogradu i da se nakon užasnih glavobolja, tamo požalio ljekarima, koji su utvrdili, kako piše u nalazima u koje su „Vijesti“ imale uvid, „hroničnu infekciju sinusa zbog njegove dugotrajne otvorenosti“.

ORL hirurg Branislav Kaluđerović kaže za „Vijesti“ da se ne sjeća datuma, ali da je primio pacijenta zbog sumnje da mu je nakon vađenja zuba otvoren sinus.

“Pacijent se javio usljed komplikacije poslije vađenja zuba (što je česta pojava u stomatologiji). Zbrinut je konzervativnim putem uz antibiotsku terapiju. Dat mu je i savjet o ponašanju i ukazano na eventualne probleme. Zakazan mu je i raspored obaveznih kontrola radi predupređivanja većih komplikacija i eventualnih intervencija. Osim na prvu kontrolu, pacijent se vise nije pojavio. Poslije izvjesnog vremena stupio sam u kontakt sa majkom pacijenta. Rečeno mi je da je on u Beogradu gdje sam i ja tada boravio. Zamolio sam je da mi se javi jer postoji mogućnost komplikacije. I pored toga nikakve dalje komunikacije sa njim nije bilo. Od tada nemam nikakvih saznanja o njegovom zdravstvenom stanju, niti sam bio u mogućnosti da znam,“ kazao je „Vijestima“ Kaluđerović.

“Ozbiljno ugrožavanje zdravlja”

„Poslije izvjesnog vremena pacijent je primijetio da kad pije vodu, ona mu izlazi kroz nos što je jedna od znakova otvorenog sinusa. Pokušano je zatvaranje sinusa poslije 10 dana, ali to nije uspjelo jer je već bio inficiran. Pacijenata sam pregledao poslije više mjeseci i utvrdio gore navedeno stanje... Smatram da je zbog neadekvatnog liječenja došlo do ozbiljog ugrožavanja zdravlja pacijenta,“ naveo je u izještaju dr Mandić.

Njemu moj sin nije donio nikakav izvještaj od zubarke, jer ga nije dala, kaže Stojanka Karadžić. Ona tvrdi da o svemu javno govori kako se ovakav problem ne bi više nikome ponovio.

Bonus video: