Novaković predao Markoviću grb iz oficirske kape Mitra Martinovića

Poklonjeni amblem, kao dio oficirske uniforme, ima obilježje grba Crne Gore nad ukrštenim mačevima i topovima, što je oznaka artiljerijskog brigadira Crnogorske vojske
299 pregleda 7 komentar(a)
Pavle Novaković, Duško Marković, Foto: Vlada Crne Gore
Pavle Novaković, Duško Marković, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 15.06.2017. 12:50h

Kolekcionar crnogorskih medalja, odlikovanja i grbova Pavle Novaković sa Cetinja poklonio je državi raritetan amblem – grb iz oficirske kape Mitra Martinovića, divizijara Crnogorske vojske i kasnije ministra odbrane i vanjskih poslova i predsjednika Vlade Crne Gore.

Poklonjeni amblem, kao dio oficirske uniforme, ima obilježje grba Crne Gore nad ukrštenim mačevima i topovima, što je oznaka artiljerijskog brigadira Crnogorske vojske.

Predsjednik Vlade Duško Marković primio je danas Novakovića i zahvalio mu se na povjerenju i iskazanoj posvećenosti državi i njenim nacionalnim vrijednostima, koje potvrđuju identitet Crne Gore.

Poklonjeni eksponat, prema riječima donatora, jedan od ukupno dva identična amblema koji su izrađeni prije više od jednog vijeka, biće u propisanoj proceduri dostavljen Ministarstvu kulture kako bi bio izložen u odgovarajućoj muzejskoj postavci.

Bonus video: