Zenka: Potrebno je bolje poznavanje istorije jevrejskog naroda u Crnoj Gori

Zenka je u razgovoru sa predsjednikom Jevrejske zajednice Crne Gore Jašom Alfandarijem, istakao visoko poštovanje prema jevrejskom narodu i generalno doprinosu tog naroda tekovinama svjetske civilizacije
59 pregleda 2 komentar(a)
Jaša Alfandari, Mehmed Zenka, Foto: Ministarstvo za ljudska i manjinska prava
Jaša Alfandari, Mehmed Zenka, Foto: Ministarstvo za ljudska i manjinska prava
Ažurirano: 15.06.2017. 10:07h

Saradnja države sa Jevrejskom zajednicom uspješna je i kvalitetna, ali je u Crnoj Gori potrebno bolje poznavanje istorije jevrejskog naroda, ocijenio je ministar za ljudska i manjinska prava, Mehmed Zenka.

On je danas, u razgovoru sa predsjednikom Jevrejske zajednice Crne Gore Jašom Alfandarijem, istakao visoko poštovanje prema jevrejskom narodu i generalno doprinosu tog naroda tekovinama svjetske civilizacije.

„Zenka dosadašnju saradnju države Crne Gore sa Jevrejskom zajednicom Crne Gore vidi kao uspješnu i kvalitetnu“, saopšteno je iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava.

Zenka je naveo da se ta saradnja ogleda kroz sprovođenje Ugovora o uređenju odnosa od zajedničkog interesa između Vlade i Jevrejske zajednice Crne Gore.

Alfandari je, kako se navodi, ukazao da je u Crnoj Gori prva Jevrejska zajednica osnovana septembra 2011. godine, a nepunu godinu kasnije potpisan je i pomenuti Ugovor sa Vladom Crne Gore.

„Na taj način, jevrejska vjera priznata je kao jedna od zvaničnih religija u državi sa svim pravima i obavezama koje iz toga proističu“, kazao je Alfandari.

On je dodao da je Jevrejima tako priznata puna autonomija u regulisanju svojih vjerskih i nacionalnih odnosa u mjeri u kojoj se to ne sukobljava sa zakonom.

Na sastanku je, kako je saopšteno, razgovarano o značaju Jevrejske zajednice u očuvanju ukupnog sklada i suživota i daljem razvoju crnogorskog društva u tom pravcu.

„Zajednički je ocijenjeno da Jevrejska zajednica Crne Gore nije brojčano velika, ali da je njen doprinos ukupnoj međuvjerskoj sinergiji u Crnoj Gori primjetan i visoko cijenjen“, kaže se u saopštenju.

Na sastanku su, dodaje se, razmijenja mišljenja o baštini Jevreja, Šabataju Ceviju, čovjeku koji je obilježio jedan dio svjetske kulturne baštine i svojim učenjem ostavio dubok trag koji i danas budi interesovanje ne samo stručne, već i najšire javnosti, ali i aktuelnim izazovima sa kojima se Jevrejska zajednica Crne Gore nosi.

Zajednički je ocijenjeno da je Crna Gora među rijetkim zemljama koja je razvila zavidan međuvjerski i međunacionalni sklad.

„Jačanje komunikacije kroz direktan pristup i dijalog kao najkorektnije i najuspješnije sredstvo komunikacije za koje se Ministarstvo za ljudska i manjinska prava zalaže, naišlo je na veliko odobravanje i kod predstavnika Jevrejske zajednice Crne Gore“, saopšteno je iz Ministarstva.

Ovo je, kako se navodi, bila prva posjeta resornog ministra ovoj zajednici u cilju intenziviranja dalje saradnje.

Bonus video: