Tuzi će da dobijaju budžet i svoje granice

Najavljeno da će Tuzi od septembra 2018. godine postati punopravna, a ne opština u okviru Glavnog grada
122 pregleda 1 komentar(a)
Tuzi, Foto: Zoran Đurić
Tuzi, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 14.06.2017. 14:59h

Centralna javna rasprava o Nacrtu statuta Tuzi kao opštine u okviru Glavnog grada, kojim Tuzi dobijaju svoj budžet i administrativne granice, održaće se sjutra u prostorijama GO Tuzi.

Nacrtom statuta, Tuzi će kao opština u okviru Glavnog grada imati svoju teritoriju, koja će obuhvatiti naselja Arza, Barlaj, Benkaj, Budža, Cijevna, Dinoša, Delaj, Donji Milješ, Donja Selišta, Drume, Drešaj, Dušiće, Gornji Milješ, Gornja Selišta, Hadžaj, Helmica, Karabuško polje, Kotrabudan, Koće, Kuće Rakića i Krševo.Teritorija Tuzi će obuhvatati i naselja Lokve, Lekaj, Mužečka, Nabom, Nik Maraš, Omerbožoviće, Paškala, Pikalj, Planica, Pothum, Poprat, Prifte, Rogat, Rudine, Skorać, Spinja, Stjepovo, Sukuruć, Šipčanik, Traboin, Vuksanlekići, Vranj, Vladne i Zatrijebač i druga naselja utvrđena odlukom opštine.

Dokumentom je predviđeno da se Opština finansira iz sopstvenih prihoda, ustupljenih prihoda, Egalizacionog fonda, budžeta države, budžeta Glavnog grada u visini operativnih izdataka opštine, utvrđenih sporazumom Opštine i Glavnog grada.

Izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi, Zakona o finansiranju lokalne samouprave, Zakona o teritorijalnoj organizaciji Crne Gore i Zakona o Glavnom gradu, proistekla je obaveza donošenja statuta opština u okviru Glavnog grada-Tuzi i Golubovci sa tim zakonima.

Skupština Gradske opštine Tuzi, na sjednici održanoj 9. marta 2017. godine, donijela je odluku o pokretanju postupka za donošenje Statuta opštine u okviru Glavnog grada-Tuzi, kojom je obrazovala Komisiju za izradu Predloga statuta opštine Tuzi.

Nacrt statuta se donosi, iako je najavljeno da će Tuzi od septembra 2018. godine, postati punopravna, a ne opština u okviru Glavnog grada.

Bonus video: