Svi koji ove godine upišu osnovne studije na Filozofskom fakultetu školovaće se besplatno

Kako je kazao dekan Filozofskog fakulteta Goran Barović, novina od ove školske godine je i to što će najmanje 25 odsto nastavnog procesa biti izvedeno u praksi, a biće i proširena baza za praksu studenata
845 pregleda 6 komentar(a)
Ažurirano: 14.06.2017. 12:40h

Zašto baš da upišu neki od smjerova na nikšićkom Filozofskom i Filološkom fakultetu pokušali su svršenim srednjoškolcima da približe studenti, nastavno osoblje i uprave ovih fakulteta na "Danu otvorenih vrata".

Brošure, knjige, osmjesi dobrodošlice, odgovori na sva pitanja, ali i engleski čaj i kolačići, dočekali su buduće studente.

“Prema planu koji je poslalo Vijeće fakulteta, a koji je kao takav usvojen u Senatu Univerziteta Crne Gore, na prvoj godini osnovih studija Filozofskog fakulteta biće upisano 315 studenata. Svi studenti koji ove godine upišu osnovne studije biće na budžetu”, kazao je dekan Filozofskog fakulteta Goran Barović.

Na tom fakultetu postoji osam smjerova, a prema riječima Barovića, svake godine veliko interesovanje vlada za predškolsko vaspitanje, obrazovanje učitelja i pedagogiju.

Novina od ove školske godine, kazao je Barović, je i to što će najmanje 25 odsto nastavnog procesa biti izvedeno u praksi, a biće i proširena baza za praksu studenata.

"Svi studijski programi neće, kao što je dosad bilo u većini slučajeva, praksu izvoditi samo u školama i u vrtiću, već će posjećivati određene državne i privatne institucije sa kojima ćemo tokom septembra sklopiti ugovore za obavljanje prakse", kazao je Barović.

Njegov kolega, dekan Filološkog fakulteta Dragan Bogojević, podsjetio je da od ove godine kreće reformisani plan i program koji podrazumijeva studiranje po sistemu 3+2+3.

"Tri godine osnovnih studija, dvije godine master i tri godine doktorskih studija je bolonjski sistem koji je ustaljen u Evropi. To će biti veliki izazov i jedno novo, nadam se, lijepo iskustvo za sve nas", kazao je Bogojević.

On očekuje da će i ove godine na sedam studjskih programa biti upisano oko 300 studenata.

"Dan otvorenih vrata", namijenjen svršenim srednjoškolcima kako bi lakše odabrali zanimanje, na pomenutim fakultetima se godinama održava.

Galerija

Bonus video: