Država najavila oštrije kontrole u suzbijanju krivolova

"U cilju suzbijanja nelegalnog ribolova, naročito upotrebom eksplozivnih naprava i drugih nedozvoljenih alata i opreme, posebna pažnja biće usmjerena na identifikovanje i procesuiranje počinilaca, kao i razotkrivanje kompletnog lanca nabavke eksplozivnih sredstava i drugih protivzakonitih alata koji se koriste u ovim ilegalnim radnjama"
7 komentar(a)
krivolov, izlov rive, Foto: Shutterstock.com
krivolov, izlov rive, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 13.06.2017. 11:11h

Vlada Crne Gore formirala je Radnu grupa za suzbijanje upotrebe dinamita i drugih nedozvoljenih alata za ulov ribe, a kako je najavljeno nadležne institucije koordinirano i tokom 24 časa radiće na otkrivanju nelegalnog ribolova.

Kako je saopšteno iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja fokus neće biti samo na more, već i na Skadarsko jezero.

"U cilju suzbijanja nelegalnog ribolova, naročito upotrebom eksplozivnih naprava (dinamita, agregata) i drugih nedozvoljenih alata i opreme, posebna pažnja biće usmjerena na identifikovanje i procesuiranje počinilaca, kao i razotkrivanje kompletnog lanca nabavke eksplozivnih sredstava i drugih protivzakonitih alata koji se koriste u ovim ilegalnim radnjama", navodi se u saopštenju.

Generalna direktorica Direktorata za ribarstvo Ministarstva poljoprivrede Slavica Pavlović kazala je da aktivnosti na suzbijanju nelegalnog ribolova na moru u prethodnom periodu "nijesu bile dovoljne da se izborimo sa tim problemom, naročito sa upotrebom dinamita i agregata za izlov ribe".

"Svjedoci smo da nelegalni ribolov upotrebom eksplozivnih naprava predstavlja sve veći izazov na koji je potrebno snažno odgovoriti", rekla je Pavlović.

Ona je podsjetila da je tim povodom Vlada na predlog Ministarstva nedavno razmotrila trenutnu situaciju i usvojila mjere koje treba da sprovede Ministarstvo unutrašnjih poslova u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, kako bi se efikasnije otkrili i procesuirali počinioci nelegalnog ribolova koji, zbog upotrebe navedenih alata, ima nepopravljive negativne posledice po morski ekosistem, riblji fond, kao i sektor ribarstva kao privrednu djelatnost i imidž Crne Gore kao turističke destinacije.

Radna grupa će, kako je definisano na prvom sastanku, obavljati i kontinuiranu kontrolu pijaca, marketa, restorana i drugih lokacija na kojima se vrši prodaja ribe i drugih vodenih organizama, kako bi se i u tom dijelu ispratile nelegalne aktivnosti u prometu ribe i drugih vodenih organizama koji su izlovljeni na nedozvoljen način.

U sastavu radne grupe su predstavnici novoformiranog Direktorata za ribarstvo MInistarstva poljoprivrede, Uprave policije, Instituta za biologiju mora u Kotoru, Nacionalnih parkova Crne Gore, Uprave pomorske sigurnosti i Prirodno – matematičkog fakulteta. Ocijenjeno je da je u rad radne grupe potrebno uključiti i predstavnike JP Morsko Dobro, Lučke kapetanije, Agencije za zaštitu životne sredine kao i predstavnike pravosuđa.

Bonus video: