Napravio malu Hidrelektranu na svom imanju

Đukić tvrdi da je Ministarstvu prosvjete ponudio projekat za osnovne škole u blizini rijeka, ali da nije dobio pozitivan odgovor
1288 pregleda 9 komentar(a)
Ažurirano: 12.06.2017. 20:10h

Profesor u podgoričkoj Mašinskoj školi "Ivan Uskoković" Zoran Đukić napravio je mini hidroelektranu na svom imanju na Veruši.

Na ideju da se upusti u zahtjevan projekat, došao je u želji da sebi i porodici obezbijedi konstantan dotok električne energije, s obzirom da su nestanci struje na Veruši bili česti.

"Zagrmi, nestane energija i da bih razriješio taj problem razmišljao sam kako da se napravi mini elektrana. Probao sam i vidio da to može da funkcioniše", kazao je Đukić.

Prednost u izgradnji elektrane je predstavljala manja rijeka koja prolazi kroz njegovo imanje, čiju je snagu iskoristio za proizvodnju električne energije.

Nakon višegodišnjeg usavršavanja i podešavanja na elementima elektrane, prije godinu dana je kreirao finalnu verziju koja trenutno proizvodi 10 kilovati struje po satu.

"Poznato je da prosječno domaćinstvo troši maksimalno 7 i po kilovata struje na dnevnom nivou, dok moja mini hidro elektrana i kada ne radi punim kapacitetom proizvodi 240 kilovati dnevno", pojasnio je Đukić.

Kao posebno značajno ističe činjenicu da sama izgradnja elektrane nije skupa. Njena vrijednost se kreće oko tri hiljade eura, a vrijednost struje koju može da proizvede, na dnevnom nivou iznosi oko 24 eura.

"To znači da bi se ona mogla otplatiti u roku od svega nekoliko mjeseci", ističe Đukić i dodaje da, osim ekonomske isplativosti, elektrana ni na koji način ne ugrožava životnu sredinu.

Napominje da kod njegove elektrane nema akumulacije, kao ni prekida toka rijeke, da ne ugorožavaju riblji fond, te da obogaćuju vodu kiseonikom.

"Dio vode se zahvata daskama, digne se na pola metra ili metar, zatim pada na lopatice, sa lopatica se okretanjem preko transmisije prenosi na generator koji proizvodi struju", objašnjava Đukić i dodaje da je generator njegova ideja.

"Ja sam napravio novi generator koji može da se koristi u ove svrhe i uopšte nije skup", rekao je Đukić.

Ocjenjuje da je voda neprocjenjiv resurs kojeg imamo u velikim količinama, te da je šteta ne koristiti je.

"Samo od 13 do 17 posto vodenih kapaciteta Crne Gore se koristi. Mi smo bogata sredina", smatra Đukić.

Ministarstvu prosvjete je ponudio projekat za sve osnovne škole koje se nalaze na ruralnom području, a koje su pored rijeke, međutim nije naišao na pozitivan odgovor.

Đukić ne želi da se zadrži samo na ovom projektu. Navodi da radi na projektu hibridnog sistema elektrane gdje bi se struja dobijala iz vode, vjetra, ali i sunčeve energije.

Smatra da je jako bitno razmišljati o proizvodnji zelene energije, te da bi njene prednosti naročito bile značajne za stanovnike ruralnih područja gdje je teško obezbijediti električnu energiju i gdje je za svega par kuća neophodno sprovesti žice, stubove...

Đukić uživa u istraživačkom radu i već ima brojne osmišljene inovacije. Pored profesorskog rada i predavanja sedam predmeta, navodi da mu je u planu da patentira svoj pronalazak, te da ujedno radi i na doktorskom radu. Do sada je objavio preko 20 naučnih radova iz oblasti mašinstva.

Želja mu je da u budućnosti osim rada na elektranama uradi i ski lift na pogon vode, kao i električno vozilo.

"Na računaru nacrtam projekte i kada imam para ja ih investiram. Imam ih poprilično, ali nedostaju sredstva. Profesorska plata je niska...", kazao je Đukić.

Ocjenjuje da je jako teško, "praktično nemoguće" baviti se naučnim radom u Crnoj Gori.

"U tehnici je veoma teško. Ako nemate svoja sredstva teško ih je dobiti od nekog drugog kako bi nešto odradili. Baviti se naukom bez laboratorije je nemoguće. Sve što tvrdite morate dokazati, a u tehniku se ne ulaže", smatra on.

Treba ulagati u obrazovanje, mlade ne zanima mašinstvo

Đukić već 27 godina radi u obrazovnim institucijama, a njegovo dosadašnje iskustvo pokazuje da mladi nisu posebno zainteresovani i za bavljenje mašinstvom.

Mišljenja je da je neophodno znatno više novca ulagati u obrazovanje.

"Bio sam u posjeti Njemačkoj i tamo vidio da djeca izučavaju najnovije proizvode i da su im oni dostupni. Kod nas dolaze samo oni stari, korišćeni...", rekao je Đukić.

Smatra da se i na većem obrazovnom nivou potrebna značajna ulaganja čime bi se spriječilo da visokokvalifikovani kadar napušta zemlju.

Iako je imao primamljive ponude iz inostranstva ipak se odlučio za rad u crnogorskoj sredini, jer mu je od srednje škole želja bila da doprinese svojim inovacijama upravo u Crnoj Gori.

Galerija

Bonus video: