Dodijeljene nagrade najboljima na državnom takmičenju u znanju

Nagrade su ove godine osvojila 63 učenika, i to u takmičenju iz matematike, fizike, hemije, biologije, engleskog jezika, francuskog jezika, italijanskog jezika, ruskog jezika, geografije, istorije i programiranja
73 pregleda 0 komentar(a)
takmičenje u znanju, Damir Šehović, Foto: Ministarstvo prosvjete
takmičenje u znanju, Damir Šehović, Foto: Ministarstvo prosvjete
Ažurirano: 12.06.2017. 14:15h

Znanje i integritet su neuništivi, a ako ih imate - i vi ste, poručio je na današnjoj dodjeli nagrada pobjednicinma na državnom takmičenju u znanju za 2017. godinu ministar prosvjete Damir Šehović.

"Vi ste ono najbolje što imamo. Sve što se danas gradi, sjutra će biti pohabano. Sve osim ljudskog kapitala. Jer znalac će svoje znanje utkati u druge i u sve što bude radio, baš kao što će mudar čovjek svojom mudrošću inspirisati nekoga da krene njegovim stopama. Stoga su znanje i integritet neuništivi. A ako ih imate - i vi ste," rekao je Šehović.

Učenicima su dodijeljene 63 nagrade - tablet uređaji, iz raznih oblasti, kao i diplome.

Osim Šehovića koji je uručio nagrade, a prisutnima se obratila i direktorica Ispitnog centra Dragana Dmitrović, te učenik koji je osvojio maksimalan broj bodova na takmičenju iz matematike Ognjen Đuković.

"Nije lako ni nama odraslima izložiti se sudu javnosti i uhvatiti se u koštac sa najboljima, a kako je teško tek vama, koji ste na pragu života. Zapravo, rekao bih da je sama odluka da se uđe u takmičenje svojevrsna pobjeda: samog sebe, svojih sumnji i strahova. Posebno mi je zadovoljstvo i što sam danas u prilici da pozdravim mentore, koji su pokazali da se znanje množi dijeljenjem. Oni i ljudi poput njih su kadar koji mora biti stub obrazovnog sistema. Jer, u ozbiljnom smo problemu ako u edukaciji nemamo one koji će sistemske odluke i korake sprovesti profesionalno, a djecu naučiti prije svega životnim principima i etici, pa onda i materiji koja se izučava," rekao je Šehović.

On je učenicima poručio da je uspjeh zbir malih napora, ponavljanih iz dana u dan, ali i naglasio je da on nije konačan, baš ni kao što ni neuspjeh nije fatalan.

"Zato vjerujte sebi i imajte volje i strpljenja da radite na svojim snovima, baš kao što ste radili na njima onda kada ste se spremali za ovo takmičenje. I nema bojazni za vašu budućnost," zaključio je.

Prisutnima se obratio i Ognjen Đuković, učenik gimnazije Slobodan Škerović, koji je iz matematike osvojio 100 od maksimalnih 100 bodova:

"Za sve nas nagrađene ovaj uspjeh je podstrek za osvajanje novih puteva i koračanje stazama znanja. Za rezultate je veoma važno imati podsticajno okruženje kako u domu, tako u osnovnoj i srednjoj školi, ali i šire. Poželio bih svim nagrađenim učenicima da nastave da daju maksimum u svakom segmentu svoga rada i da im samo nebo bude granica," kazao je Đuković.

Dragana Dmitrović, direktorica Ispitnog centra koji je bio i organizator Takmičenja, poručila je da su mnogobrojni izazovi pred mladima - lični, obrazovni, a ubrzo i naučni, te izrazila nadu da će ih savladati uspješno.

"Dragi učenici, svojim uspjesima upravljate vremenom. Vaši rezultati su potvrda uspješne sadašnjosti ali i vodilja budućim generacijama. Težite i dalje da dostignućima oblikujete i sopstvenu i budućnost Crne Gore," rekla je Dmitrović.

Nagrade su ove godine osvojila 63 učenika, i to u takmičenju iz matematike, fizike, hemije, biologije, engleskog jezika, francuskog jezika, italijanskog jezika, ruskog jezika, geografije, istorije i programiranja.

Bonus video: