Prijave za upis u srednje škole od ponedjeljka

Iz Ministarstva prosvjete je saopšteno da osnovnu školu završava 7.816 učenika
137 pregleda 0 komentar(a)
Gimnazija Slobodan Škerović, Foto: Arhiva Vijesti
Gimnazija Slobodan Škerović, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 11.06.2017. 09:51h

Prijavljivanje za upis u srednje škole počinje sjutra, i trajaće do petka.

Iz Ministarstva prosvjete je saopšteno da osnovnu školu završava 7.816 učenika, a broj upisnih mjesta na Konkursu je 8.625, tako da za sve učenike koji završavaju osnovnoškolsko obrazovanje ima mjesta u srednjim školama.

Broj upisnih mjesta u gimnazijama je 2.324, a u stručnim školama 6.301.

"Za programe u četvorogodišnjem trajanju je 4.677 upisnih mjesta, u trogodišnjem trajanju 1.624", kaže se u saopštenju.

Iz Ministarstva su naveli da u podgoričkoj Gimnaziji "Slobodan Škerović" ima mjesta za 392 učenika.

U Školi "Sergije Stanić" ima mjesta za 280 učenika, od čega na programima nivoa III 84 mjesta, a na programima nivoa IV1 196.

Navodi se da u je Školi "Mirko Vešović" broj upisnih mjesta 280, a u Elektrotehničkoj školi "Vaso Aligrudić" na programima nivoa III 56, a nivoa IV 280.

"U Školi "Ivan Uskoković" ima mjesta za 252 učenika na programima u četvorogodišnjem trajanju i 112 mjesta na programima u trogodišnjem trajanju", kaže se u saopštenju.

U Srednjoj stručnoj školi "Spasoje Raspopović" ima 252 mjesta, od toga na programima u četvorogodišnjem trajanju 168, na programima u trogodišnjem trajanju 84.

Iz Ministarstva su kazali da u nikšićkoj Gimnaziji ima 280 mjesta.

"U stručnim školama na četvorogodišnjim programima ima 577 mjesta i 168 na programima u trogodišnjem trajanju", navode iz Ministarstva.

Sjutra počinje i prijavljivanje za stipendija za deficitarna zanimanja, u iznosu od 70 EUR, a prijave se mogu podnijeti do 23. juna.

"Stipendije su namijenjene učenicima prvog razreda stručnih škola koji se obrazuju po obrazovnim programima za deficitarne kvalifikacije kuvar - 50 stipendija (Bijelo Polje, Budva, Plav, Pljevlja, Rožaje), konobar - deset stipendija (Budva), keramičar - deset stipendija (Podgorica)", precizira se u saopštenju.

Po deset stipendija dodjeljuje se za zanimanja zavarivač (Nikšić, Podgorica), vodoinstalater (Podgorica), pekar (Podgorica) i elektronstalater (Podgorica).

Kako je saopšteno iz Ministarstva, 15 stipendija obezbjeđuje Privredna komora.

Bonus video: