Dinamitaši rade na smjene, kao da odlaze na posao

Ulcinjski ribari navode da je ono što najviše boli to što su dinamitaši svima poznati, a država ne radi ništa kako bi im stala na put, osim što obećava da će to učiniti
140 pregleda 3 komentar(a)
Ulcinj, more, Foto: TV Vijesti
Ulcinj, more, Foto: TV Vijesti
Ažurirano: 10.06.2017. 18:12h

Izlov ribe dinamitom u Ulcinju je prisutan 40 godina. Da se tradicijom može nazvati takva pošast, poraz je za kompletno društvo, poručuju ulcinjski ribari, koji su uključeni u akciju Stop krivolovu, nakon čijeg pokretanja su dinamitaši još više podivljali.

"Dinamitaši su svakog dana na moru, svakog dana na svojim mjestima, bukvalno kao da idu na posao. Kao da je ovo neki revolt njihov - sad ćete da vidite koliko ćemo mi i šta možemo, pa nek neko dođe. Sad izlaze bukvalno na smjene," kazao je Zoran Dočić, predsjednik SKR Neptun.

"Dinamitaši se u Ulcinju smatraju isto kao sportski ribolovci koji se bave mrežama, blinkerima, rone. Čak se u ovih godinu dana regrutovalo novih mladih dinamitaša. Kad pričaš sa nekim, pa se pohvališ - ulovio sam toliku ribu, a on kaže to nije ništa koliko je ubio moj djed ili otac. Hvale se tim," dodaje Hamdo Truma, ribolovac.

Ono što ih boli je što su dinamitaši svima poznati, a država ne radi ništa kako bi im stala na put, sem što obećava da će to učiniti.

"To je grupa od desetak ljudi. Svi se znaju, znaju koja plovila imaju, ali niko ništa ne preduzima. Zašto? Njihove barke nisu registrovane, nemaju oznake. Neka ih bar za to kazne. Ja sam svaki dan na moru. Nikakve kontrole nema, baš nikakve," rekao je Dočić.

On tvrdi da je prije par dana njegov kolega prijavio bacanje dinamita, obavijestio inspektorku za ribarstvo, koja je alarmirala plovnu jedinicu u Ulcinju, ali njima je plovilo u kvaru.

"Nemaju kako da izađu na mjesto zločina. Napravili su akciju sa obale. Čekali su da se vrate u marinu sa ribom, oni su pošli an drugu stranu, istovarili ribu i završili svoje kriminalne aktivnosti. Ovo je problem svih nas, devastacija obale je uzela toliko maha da je ovo alarmantno," dodaje Dočić.

Upućivao je Dočić ispred kluba koji broji preko 50 ribara dopise ministru unutrašnjih poslova, direktoru Uprave policije i Uprave za inspekcijske poslove, ali odgovora nije bilo. On u ime sportskih ribolovaca Crne Gore traži da ih država zaštiti, prije nego neko od njih život izgubi u moru

Bonus video: