Stanovi nestali, garaže prećutali

U informaciji, koja je ranije dostavljena i Državnoj revizorskoj instituiji, Čobeljić navodi da su tokom postupka za izgradnju stanova MO i država oštećeni za 20 dvosobnih stanova od po 75 kvadrata zbog sumnjive procedure sprovođenja tendera za gradnju
84 pregleda 3 komentar(a)
Nenad Čobeljić, Foto: Savo Prelević
Nenad Čobeljić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.06.2017. 19:55h

Predsjednik Sindikata odbrane i Vojske (SOVCG) Nenad Čobeljić dostavio je krajem maja Specijalnom državnom tužilaštvu informacije koje ukazuju na zlouputrebu službenog položaja i korupciju tokom tendera i izgradnje stambene zgrade za zaposlene u MO i VCG u podgoričkom naselju Tološi.

On sumnja, kako je naveo, da su Vojska i država tom prilikom oštećeni za oko 1,500 kvadrata stambenog prostora.

Čobeljić je detaljna pojašnjenja o tome dao prošle sedmice specijalnoj tužiteljki Miri Samardžić, koja treba da prikupi dokumentaciju na koju je ukazao, potvrdio je predsjednik vojnog sindikata “Vijestima”.

U informaciji, koja je ranije dostavljena i Državnoj revizorskoj instituiji, Čobeljić navodi da su tokom postupka za izgradnju stanova MO i država oštećeni za 20 dvosobnih stanova od po 75 kvadrata zbog sumnjive procedure sprovođenja tendera za gradnju.

Do podataka je došao, tvrdi, proučavanjem dokumentacije u koju je imao uvid na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama. “Utvrdio sam činjenice koje jasno ukazuju na elemente zloupotrebe službenog položaja, čime su Crna Gora i zaposleni u MO oštećeni za 1.499 metara kvadratnih neto stambenog prostora”, piše u dokumentu.

Na prvom tenderu za izbor suinvestitora za izgradnju stambeno-poslovnog objekta Blok 15 i pet objekata za individualnu izgradnju u Tološima u decembru 2008. pobijedila je građevinska kompanija “Cijevna komerc”. Ona je, navodi Čobeljić, ponudila 4.999 kvadrata neto stambene površine, koji treba da pripadnu MO u odnosu na procijenjenu vrijednost zemljišta i komunalije, i sa takvom ponudom pobijedila na tenderu.

Međutim, “Cijevna” nije dostavila garanciju banke, pa je tender poništen krajem te godine. Zbog tog propusta, koji je za Čobeljića sumnjiv, kompanija je platila kaznu od 100.000 eura Ministarstvu odbrane.

“Tri dana kasnije, neposredno prije novogodišnjih praznika, MO raspisuje novi tender. Ponovo se javlja “Cijevna komerc” kao jedini ponuđeč, ali ovog puta ne nudi 4.999 , već svega 3.500 kvadrata, što je 20 dvosobnih stanova od po 75 metara kvadratnih”, precizirao je Čobeljić. Firma je ovaj put dostavila garanciju Podgoričke banke. “Biznis” je jasan - 100.000 eura kazne za oko 1,6 miliona vrijedan stambeni prostor,” izračunao je on.

Ignorisali stručne službe Ministarstva odbrane

Stručne službe Ministarstva odbrane nijesu bile uključene u pripremu tenderske dokumentacije, a predlog Odjeljenja za infrastrukturu MO nije bio obuhvaćen ugovorom sa “Cijevna komercom” da se garažni prostor podijeli, pa je sav pripao suinvestitoru.

”U dokumentaciji ima i drugih diskutabilnih činjenica, pa računam da ćete se pozabaviti time,” naveo je Čobeljić u dokumentu dostavljenom SDT I DRI. Na čelu Ministarstva tada je bio Boro Vučinić.

Bonus video: