Besplatan internet koristi oko 250 škola

„Internet u obrazovnim ustanovama veoma je važan u današnje vrijeme, jer je jedan od preduslova za veću primjenu ICT-a u nastavi, a samim tim i za bolji kvalitet cjelokupnog nastavnog procesa. Pored toga, značajan je i za bolju komunikaciju, kao i kvalitetniju implementaciju Informacionog sistema obrazovanja Crne Gore“,
361 pregleda 0 komentar(a)
Ministarstvo prosvjete, Telekom, potpisivanje Sporazuma, Foto: Telekom
Ministarstvo prosvjete, Telekom, potpisivanje Sporazuma, Foto: Telekom
Ažurirano: 09.06.2017. 12:53h

Osnovne i srednje škole, kao i predškolske ustanove u Crnoj Gori, nastaviće da koriste besplatan internet servis, koji će biti unaprijeđen i proširen na područne jedinice, saopštili su iz Ministarstva prosvjete, navodeći da je tu mogućnost do sada koristilo oko 250 škola.

Predstavnici Ministarstva i Crnogorskog telekoma potpisali su danas Sporazum o saradnji, kojim je predviđeno da obrazovne ustanove kod kojih postoje tehničke mogućnosti koriste usluge optičkog prenosa i TurboDSL-a, koji će omogućiti veću stabilnost servisa i veći protok podataka.

Sporazum su potpisali sekretar Ministarstva Omer Mehmedović i direktor Sektora za poslovne korisnike u Crnogorskom Telekomu, Predrag Perković.

Mehmedović je istakao da se unaprjeđenje saradnje ogleda i u pokrivanju određenog broja područnih jedinica internetom, što je od velikog značaja.

„Internet u obrazovnim ustanovama veoma je važan u današnje vrijeme, jer je jedan od preduslova za veću primjenu ICT-a u nastavi, a samim tim i za bolji kvalitet cjelokupnog nastavnog procesa. Pored toga, značajan je i za bolju komunikaciju, kao i kvalitetniju implementaciju Informacionog sistema obrazovanja Crne Gore“, kazao je on.

S druge strane, kako je naveo, postojanje internet konekcije u obrazovnim ustanovama stvorilo je preduslove za uvođenje alata za online saradnju svim zaposlenim i učenicima u obrazovno-vaspitnim ustanovama.

„Što utiče na cjelokupan rad u školi, a posebno na unaprjeđenje nastavnog procesa“, dodao je Mehmedović.

Perković je kazao da je zadovoljstvo nam je Crnogorski telekom u mogućnosti da napredne tehnologije opet ponudi, u cilju unaprjeđenja obrazovanja.

„Već deset godina pružamo podršku obrazovnom sistemu Crne Gore, obezbjeđujući besplatan internet za preko 250 škola. Danas proširujemo saradnju i obrazovnim ustanovama ćemo ponuditi naprednije servise, optiku i TurboDSL“, kazao je Perković.

Prema njegovim riječima, imajući u vidu koliko su ICT vještine danas preduslov da bi bili uspješni i da bi uopšte učestvovali u modernom društvu, u Crnogorskom Telekomu vjeruju da u službi obrazovanja djece moraju ponuditi samo najbolje od komunikacionih servisa.

Iz Ministarstva su podsjetili da su sa Crnogorskim Telekomom prvi put potpisali sporazum o besplatnom korišćenju ADSL usluga 2007. godine.

„Do danas, ovu prednost iskoristilo je oko 250 škola u Crnoj Gori“, kaže se u saopštenju.

Bonus video: