Žabljak: Velika akcija čišćenja smeća

Rad se odvijao po grupama sa teritorijalnom podjelom djelovanja, a akcija je po mišljenju učesnika najveća u protekle dvije decenije
192 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 09.06.2017. 15:28h

Na Žabljaku danas izvedena velika akcija čišćenja, po mišljenju učesnika, najveća u protekle dvije decenije. Sveobuhvatan posao čišćenja svega što smeta, ne samo u gradu već na velikom prostoru opštine obavilo je oko 400 učesnika akcije

"Čistili su đaka i nastavnika osnovne srednje škole, mališani iz vrtića, gotovo svi iz Opštine, neke od državnih institucija, Nacionalni park, Komunalno preduzeće, vatrogasci, predstavnici političkih partija i brojno građanstvo. Kako je planirano a potom na razne načine poslato obavještenje, tačno u osam počelo je okupljanje učesnika. Desetine kamiona i radnih mašina privatnika i preduzeća parkirani od centra skoro do autobuske stanice čekali su raspored i pokret prema određenim destinacijama. Učestvovale su i građevinske firme sastrane koje izvode radove na Žabljaku", kaže koordinator operativnog tima, potpredsjednik Opštine Vasilije Jakšić i dodaje da je akcija apsolutno uspjela i da će preći u tradicionalnu.

Rad se odvijao po grupama sa teritorijalnom podjelom djelovanja.

"Jedni su djelovali od centra grada prema sportskoj dvorani i hotelu „Enigma“ pritom čisteći šumski pojas kod bolnice. Drugi od centra prema Crnom jezeru. Grupa je djelovala prema skijalištu Savin kuk i putem prema Pivi do Stožine. Aktivno se radilo prema Štuocu i Ćurevcu i prema Njegovuđi. Čišćeno je sve nepotrebno sa ulica, trotoara i javnih površina. Svako izvaljeno, trulo ili osušeno drvo na prostorima koje smo obuhvatili akcijom je uklonjeno. Očišćene su turističke staze, košena je trava, sječeno nisko rastinje, potkresavano drveće. Više na ovim prostorima nema divljih deponija, očišćenje prostor oko kontejnera za odlaganje otpada, uređene kosine oko puteva," kaže Jakšić i dodaje da su dovedene u pristojno stanje građevinske deponije koje su ranije formirane neposredno uz gradski stadion i pored puta prema Zminjem jezeru.

Jakšić ispred operativnog tima apeluje na građanstvo i turiste da vode računa o zaštiti životne sredine i ne dozvole da o ovom turističkom mjestu negativnu sliku daju deponije smeća i drugi nered na kakav su nailazili učesnici akcije.

Sve je krenulo početkom maja kada je Ministarstvo turizma angažovalo dron koji je snimio brojna divlja smetlišta. Uslijedili su brojni sastanci donijeti zaključci i formirani štabovi.

Galerija

Bonus video: