Đilas i Lainović da imaju svoje ulice u Podgorici

Po Matoviću, Ćetkoviću i Milačiću da se nazovu tri nove ulice
421 pregleda 1 komentar(a)
Milovan Đilas
Milovan Đilas
Ažurirano: 08.06.2017. 17:16h

Članovi Savjeta za davanje predloga naziva naselja, ulica i trgova će formalizovati zahtjev da neke od podgoričkih ulica ponovo ponesu imena Petra Matovića, Ilije Milačića i Bora Ćetkovića.

„Svojevremeno je Iliji Milačiću i Petru Matoviću oduzeta ulica i to je sada Ulica kralja Nikole. Mi smo tada govorili da bi trebalo vratiti ta imena Podgorici“, rekao je Cvetko Vukčević.

Jednoglasno je podržan i predlog da se trg kod Gradskog stadiona nazove Argentina. Međutim, članovi su napomenuli da se ime trga po ovoj državi daje isključivo zbog principa reciprociteta, jer je nedavno jedan od centralnih gradskih trgova u Buenos Airesu nazvan „Montenegro“.

Članovi Savjeta su na jučerašnjoj sjednici jednoglasno prihvatili 12 predloga upućenih tom radnom tijelu.

Tako će u dalju proceduru ići predlozi da se nekoj od podgoričkih ulica da ime Milovana Đilasa, Henrika Angela, Aleksandra Devina, Pave i Ahmeta, Ljubice Vukčević i Velimira Velja Nenezića.

Savjetu je upućen i predlog da se jedna od ulica, ili trg nazove po crnogorskom slikaru Cvetku Lainoviću. Članovi su jednoglasno podržali da predlog uđe u dalju proceduru. Međutim, s obzirom da od smrti poznatog slikara još nije proteklo 20 godina, u skladu sa važećim zakonom, Savjet će tražiti neophodnu saglasnost od Vlade.

Predstavnici Demokrata dali su predlog da se neka od ulica u glavnom gradu nazove i po Nikoli Đakonoviću, Ristu Vukčeviću i Paviću Đukiću.

„Meni kao članu ovog radnog tijela ova imena naprosto govore da ovo vrijeme za koje nam trebaju ovakva imena. Ljudi izuzetnog moralnog integriteta... kada pročitamo ime sjetimo se nečega čega nam u ovom vrijeme u kojem živimo jako fali“, kazao je Vladimir Vujović.

Predlog su jednoglasno podržali članovi Savjeta, dok je Vukčević istakao da je posebna odlika ovog Savjeta ta što brinu o pravim vrijednostima, a ne isključivo o političkim razlikama.

Grupa od 65 građana je uputila predlog da se jedna ulica nazove po dvojici podgoričkih fudbalera Ibrahima Peka Methadžovića i Dževdeta Dete Mustagrudića. Njihov predlog za ime odabrane ulice glasio je Ulica Dete i Peka.

„Kad mi određujemo ulice i dajemo nešto u proceduru, ne možemo po nadimcima koje nove generacije uopšte ne znaju. O njima dvojici, po nadimku niko ne bi znao ništa. Možda tu neki još koji su preživjeli kao ja i znali se sa njima“, ocijenio je Husein Ceno Tuzović.

Kulturni radnici u Momišićima

Članovi Savjeta su odlučili da neke od ulica u Momišićima nazovu po glumcima i kulturnim radnicima. Ulice u ovom dijelu grada nosiće imena Vladimira Popovića, Veljka Mandića, Vasilja Ivanovića Sćućkina, Miloša Jeknića, Petra Vujovića, Steva Matovića, Milorada Spaspojevića, Velibora Bucka Radonjića, Radoja Radojevića, Boška Pušonjića, Obrena Blagojevića, Jagoša Jovanovića i Ratka Đurovića.

Bonus video: