HRA: Medijacija je spas za krivicu države

Sud bi trebalo da u predmetima male vrijednosti u kojima je tužena Crna Gora, stranke uputi na sastanak sa medijatorom
69 pregleda 3 komentar(a)
Tea Gorjan Prelević, HRA, Foto: Boris Pejović
Tea Gorjan Prelević, HRA, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 08.06.2017. 14:13h

Sud je dužan da u predmetima male vrijednosti i u kojima je tužena država Crna Gora, stranke uputi na sastanak sa medijatorom koji će se održati prije zakazivanja pripremnog ročišta ili prvog ročišta za glavnu raspravu, što sudije u praksi uglavnom ne primjenjuju, ocijenila je direktorica “Akcije za ljudska prava” (HRA) Tea Gorjanc Prelević .

Visoki sudski troškovi u radnim sporovima koje su zaposleni u pojedinim ministarstvima vodili, jedna su od tema iz izvještaja o advokatskim uslugama, o kome će se danas razgovarati na konferenciji koju organizuje HRA.

Milionske sudske troškove platili su MUP, Ministarstvo odbrane i pravde po tužbama zaposlenih za radne sporove, odnosno državni organi oko 33 miliona eura za period od tri godine. MUP i Ministarstvo odbrane rade na utvrđivanju odgovornosti za to. I dok se MO uglavnom fokusiralo na advokate, za šta je podnijelo prijave Advokatskoj komori i Tužilaštvu, MUP se bavi i odgovornošču šefova pojedinih organizacionih jedinica.

Predsjednik Advokatske komore Zdravko Begović potvrido je da su procesuirali pitanje etičke odgovornosti dvoje kolega, ali smatra da su prvi na spisku provjera za štetu rukovodioci u državnim institucijama koji nijesu ništa preduzeli da spriječe lanac tužbi zaposlenih.

U izvještaju HRA se, između ostalog, takođe navodi da bi rješenje za ovakvu vrstu problema bilo povećanje odgovornosti državnih organa jer odbijaju da priznaju tužbe zaposlenih i upuštaju se u duge sudske postupke . Oni takođe, dodaje se, ne predaležu poravnanje i posredovanje u slučajevima kada je traženi iznos nesporan.

Direktorica HRA se poziva i na izjave pojedinih sudija i medijatora koji tvrde da advokati često odgovaraju klijente od medijacije.

Razlog tome bi mogla biti i činjenica da ne mogu da naplate sudske troškove u medijaciji kao na sudu, jer su oni dvaput jefitiniji, piše u izvještaju.

Gorjanc-Prelević navodi da kodeks u evropskim državama obavezuje advokate da za klijenta postignu najisplativije rješenje, dok su njihove kolege u Crnoj Gori obavezane da prije podnošenja tužbe slučaj pokušaju da riješe vansudskim putem.

Bonus video: