Žene bi pomogle državi da imaju priliku

“Žene bi mogle, kada bi im se dalo malo više prostora, da daju svoj doprinos unapređenju demokratije i stanja u Crnoj Gori”
62 pregleda 0 komentar(a)
Mariz Davije, Mehmed Zenka, Foto: Vlada Crne Gore
Mariz Davije, Mehmed Zenka, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 08.06.2017. 10:02h

Više od polovine crnogorske populacije čine žene , a preko 65 odsto njih je visokoobrazovano, saopšteno je na raspravi o pitanjima orodnjavanja na lokalnom nivou.

Šefica Misije OEBS-a Maris Davije kazala je da postizanje rodne ravnopravnosti nije lak proces.

Ona je rekla da je OEBS, prepoznajući hitnost potrebe da se obezbijedi jednaka zastupljenost u svim sferama života, 2004. godine počeo sprovođenje Akcionog plana za promociju rodne ravnopravnosti.

Istakla je da je Misija podržala više od 150 obuka u proteklih pet godina, kao i formiranje Mreže opštinskih koordinatora i jačanje njenih kapaciteta.

Ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka kazao je da pozicija žene u Crnoj Gori nije ista danas i prije 20 godina i, kako je naveo, neće biti ista za pet godina.

“Preko 65 odsto njih je visokoobrazovano. Znači, postoji ogroman kadrovski potencijal populacije žena koji bi se mogao i te kako dobro inkorporirati, i one bi mogle, kada bi im se dalo malo više prostora, da daju svoj doprinos unapređenju demokratije i stanja u Crnoj Gori”, naveo je Zenka.

Tvrdi da što je ekonomski jača populacija žena, to je kvalitetniji njihov doprinos društvu.

Generalni sekretar Zajednice opština Crne Gore Refik Bojadžić kazao je da je više od 50 odsto opština usvojilo odluku o rodnoj ravnopravnosti, donijelo lokalni akcioni plan u toj oblasti i formiralo Savjet za rodnu ravnopravnost.

Istakao je da se na osnovu dosadašnjih rezultata može zaključiti da su lokalne samouprave posvećeno radile na planu uspostavljanja odgovarajućeg zakonodavnog i institucionalnog okvira.

Bonus video: