Begoviću advokati nijesu adresa za štetu: Ko nije štitio interes države?

Nakon prvih presuda u kojima su službenicima dosuđene naknade, starješine ministarstava ništa nijesu preduzimale
187 pregleda 9 komentar(a)
Zdravko Begović, Foto: Savo Prelević
Zdravko Begović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 07.06.2017. 19:49h

Predsjednik Advokatske komore Zdravko Begović rekao je da razumije bijes pojedinih ministara prema advokatima u sporovima gdje je država platila velike sudske troškove po tužbama zaposlenih, ali da je ključno pitanje ko im je dao šansu za to i nije štitio interes države.

Begović je “Vijestima” rekao da je od ministara odbrane Predraga Boškovića i unutrašnjih poslova Mevludina Nuhodžića dobio informacije o takvim sudskim postupcima.

MUP, Ministarstvo odbrane i Ministarstvo pravde u vrhu su ljestvice, gdje je država platila milionske troškove jer je izgubila postupke sa zaposlenima. U nekim slučajevima tužbe su vrijedjele manje nego sudski troškovi, pa su Nuhodžić i Bošković naložili utvrđivanje odgovornosti za to, adresirajući je i na advokate.

I predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica zamjerila je nedavno pojedinim advokatima da stoje iza parničnih predmeta kojima se od države potražuju dva, tri ili pet eura, dok su sudski troškovi bili nekoliko stotina eura. Ona je objasnila da treba utvrditi koliko su advokati u tim predmetima dobili na ime troškova.

Begović kaže da tužioci treba da istraže svako kršenje zakona, ali da bi se “trebalo više fokusirati na uzrok, a ne posljedicu”.

“Nije sporno da su oni pokretali postupke za sporove male vrijednosti i naplaćivali troškove koji su nekad prevazilazili vrijednost spora, ali starješine državnih oragna nisu uopšte postupali u skladu sa zakonom, iako su bili svjesni da zaposlenima pripadaju te nadokande. Oni nisu ništa preduzimali da se one isplate,” kaže predsjednik Komore.

Begović objašnjava da nakon prvih sudskih presuda u kojima su državnim službenicima dosuđene radne naknade, odgovorne starješine ministarstava ništa nijesu preduzimale.

”Presude su bile kao Sveto pismo. Nakon toga advokati podnose tužbe po istom osnovu, a da niko u državi ne reaguje i ne kaže stop tome, mi ćemo isplatiti novčane iznose zaposlenima. Zato smatram da odgovornost treba da snose oni koji su advokatima dozvolili da pokreću takve postupke", objašnjava Begović.

On podsjeća da je postojala mogućnost poravnanja.

”Zašto nisu reagovali, već su postupali po inerciji a tek kad su se nagomilali sudski troškovi onda je povika krenula na advokate", navodi advokat.

On pita ministarstva “ko je advokatima dao šansu, a nije štitio interese države”.

Dvoje advokata prijavljeno za kršenje etičkog kodeksa

Bošković i Nuhodžić su Advokatskoj komori dostavili prijave za kršenje etičkog kodeksa protiv dvoje advokata, koje je procesuirao disciplinski tužilac, rekao je Begović.

On obećava procesuiranje prijava za povredu kodeksa, ali tvrdi da se radi o zamjeni teza.

“Krajnje je vrijeme da se neko u državnim organima sjeti da pokrene jedno takvo pitanje i stane na kraj besomučnom trošenju državnog novca,” podsjeća predsjednik Komore.

Bonus video: