Na konkurs stiglo 400 radova, odabrani najbolji

Kod sedmorazrednika, u konkurenciji likovnih radova, na temu “Tragovi zavičaja opominju“, prvu nagradu zaslužila je Teodora Vukosavljević OŠ “Sutjeska” iz Podgorice
205 pregleda 0 komentar(a)
radovi, Žabljak, Foto: Obrad Pješivac
radovi, Žabljak, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 07.06.2017. 15:52h

Na 12. po redu konkurs koji su raspisali OŠ „Dušan Obradović“ sa Žabljaka i Fondacija „Vukova zadužbina“ za Žabljak, Šavnik i Plužine prispjelo je rekordnih oko 400 literarnih, likovnih, vezenih i rezbarskih radova učenika 40 crnogorskih osnovnih škola

U konkurenciji literarnih radova đaka sedmog razreda, na temu „Za pravdu smo čuli a nepravdu vidjeli“, prema odluci žirija, prva nagrada otišla je u ruke Andrei Vukčević iz OŠ „Vuk Karadžić“ iz Podgorice, druga Nedi Stijepović, OŠ „Milorad Musa Burzan“ takođe iz Podgorice a treća Danijeli Žugić, OŠ „Narodni heroj Savo Ilić“ iz Dobrote kod Kotora.

U konkurenciji osmih i devetih razreda, na temu „Jednom Tara reče meni, obale rijeka su ogledalo naše savjesti“, najbolje je pisala Erna Balijagić, OŠ „Marko Miljanov“ iz Bijelog Polja. Za njom su Branko Narančić, OŠ „Luka Simonović“ iz Nikšića, na drugom i na trećem rad učenika OŠ „Olga Golović“ iz Nikšića dostavljen pod šifrom „Mladost 7“ali bez njegovog imena.

Kod sedmorazrednika, u konkurenciji likovnih radova, na temu “Tragovi zavičaja opominju“, prvu nagradu zaslužila je Teodora Vukosavljević OŠ “Sutjeska” iz Podgorice, drugu Petar Jokić, OŠ ”Oktoih’’ takođe iz Podgorice a treću Milena Bulatović iz OŠ ”Aleksa Bećo Đilas’’ iz Mojkovca.

U konkurenciji učenika osmih i devetih razreda, na temu “Graditelji zaustavite nebodere” najboljom je proglašena slika Teodore Reljin iz OŠ “Maršal Tito” iz Ulcinja. Druga nagrada pripala je Sari Marković ”Oktoih” a treća Kseniji Šćepanović iz OŠ ”Vladimir Nazor” iz Podgorice.

U kategoriji “Iz riznice starih zanata“ žiri je objedinio prispjele radove učenika svih razreda. Po njihovoj odluci prvo mjesto pripalo je učenicima OŠ “Pavle Kovačević” sa grahova, mentora Ivane Šupić, dostavljen pod šifrom “Ptičice” . Druga nagrada ide u OŠ “Anto Đedović” za grupni rad pod šifrom “Sunčana obala”. Treća nagrada pripala je Mlađenu Simićeviću i Draganu Šipčiću učenicima OŠ “Dušan Obradović” sa Žabljaka.

"Šteta je što nema mogućnosti za više nagrada jer ih je mnogo više autora prispjelih radova zaslužilo. Ovoliko interesovanje i kvalitet radova zadali su težak zadatak žiriju da izaberu najbolje. To govori da literatura i druge oblasti obuhvaćene konkursom imaju svoje mijesto i day ima dosta nadarene djece. Ovaj konkurs opravdava ulogu jer će se iz njega iznjedriti nova imena na književnoj i umjetničkoj sceni crne Gore", kaže predsjednik žirija, pjesnik Zoran Raonić.

Sve nagrade će se uručiti na Petrovdan, 12. jula, u spomen kompleksu "Vukovi korijeni" u Petnjici kod Šavnika.na Petrovdan u spomen kompleksu "Vukovi korijeni" u Petnjici kod Šavnika.

Bonus video: