Rambo Amadeus: U Novom zaustaviti gradnju do donošenja plana razvoja grada

Pušić je predstavio i projekat izgradnje solarnog jedrenjaka. Planira da stari vojni brod kuter osposobi da plovi na jedra, a njegov motor radiće na struju
53 pregleda 0 komentar(a)
Rambo Amadeus, Foto: Slavica Kosić
Rambo Amadeus, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 07.06.2017. 13:41h

U Herceg Novom bi trebalo privremeno zaustaviti gradnju do donošenja strategije plana razvoja grada u narednih 25 godina, ustvrdio je Antonije Pušić-Rambo Amadeus na današnjem Green Culture Forumu- multimedijalnoj eko manifestacija posvećenoj održivom razvoju. Ekspanzija gradnje dovela je do stvaranja naselja duhova kojih ima i u Herceg Novom, kazao je Pušić.

Predlaže da se za nastavak gradnje donesu mjere koje bi uslovile da svi ugostiteljski i stambeni objekti postanu energetski efikasni i postignu energetski razred, zatim odrediti mape buke, popisati objekte čiji vlasnici žele da ih rentiraju tokom zime, priključiti sve objekte na kanalizacioni kolektor, te privatizovane hotele i poručio da “samo neuk čovjek vidi profit u mješalici za beton".

Pušić je predstavio i projekat izgradnje solarnog jedrenjaka. Planira da stari vojni brod kuter osposobi da plovi na jedra, a njegov motor radiće na struju koju proizvode baterije koje se pune solarnom energijom.

Član Savjeta za ekološku gradnju Crne Gore, Robin Gellately Smith govorio je o načinu gradnje i rekonstrukcije starih kuća uz primjenu efikasnih sistema i uštedu energije na racionalnim rješenjima.

On je izložio vlastito iskustvo u upotrebi efikasnih „pametnih“ sistema na 43 projekta rekonstrukcije i restauracija starih kamenih kuća na kojima je radio u Crnoj Gori, posljednjih 17 godina.

Forumu u Herceg Novom prisustvovao je princ Nikola Petrović, koji je istakao da je Crna Gora “zemlja koja ima najbolje uslove da gradi ekološku državu”, ali da iako smo to i Ustav unijeli, “u tom pravcu nismo ništa uradili”.

Vuk Čvoro iz NVO Sinergija ističe da je cilj postavljanje kreativnih industrija, a u centru održivi razvoj.

Organizatori foruma, koji će se narednih pet dana održati u osam crnogorskih gradova su NVO Krug u saradnji sa crnogorskim i evropskim organizacijama, a NVO Sinergija iz Herceg Novog je lokalni partner.

Bonus video: