Dobrotvorni fond"Čovjekoljublje" pomaže osnovcima da savladaju gradivo

“Sada je postao trend da se plaćaju dodatni časovi, a neki roditelji za to nemaju mogućnosti”, ocijenio je kooridinator fonda “Čovjekoljublje”
142 pregleda 0 komentar(a)
Hram Hristovog vaskrsenja, Foto: Boris Pejović
Hram Hristovog vaskrsenja, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 06.06.2017. 19:20h

Tridesetak djece iz socijalno ugroženih porodica tokom ove školske godine pohađa dopunske časove u učionici otvorenoj pri dobrotvornom fondu “Čovjekoljublje”.

Kooridinator fonda “Čovjekoljublje”, koji funkcioniše u okviru Mitropolije crnogorsko-primorske, Vladimir Milunović, kazao je da su projekat osmislili kako bi djeci iz ugroženih porodica pomogli u savladavanju nastave koju izučavaju tokom osnovne škole.

“Učionica je počela sa radom u februaru ove godine i nastavu trenutno pohađa oko 30 učenika. Imamo osposobljen kadar, upoznat sa važećim programom u osnovnim školama”, rekao je Milunović.

Nastavu, uglavnom, pohađaju djeca korisnika usluga Narodne kuhinje. Međutim, Milunović ističe da su tu i druga djeca kojoj je potrebno dodatno obrazovanje, a koju roditelji ne mogu sami da podučavaju, niti imaju novca da plate dodatne časove.

“Sada je postao trend da se plaćaju dodatni časovi, a neki roditelji za to nemaju mogućnosti”, ocijenio je Milunović.

On je dodao da djeca koja pohađaju časove, iako se odvijaju pri crkvi, nemaju časove vjeronauke. Nastava je isključivo bazirana na nastavnom programu.

Časovi se održavaju u adaptiranoj učionici, u baraci pored hrama Hristovog vaskrsenja, gdje djeca, prema riječima Milunovića imaju sve što im je potrebno za nastavu.

Blok časove, održavaju svakog radnog dana i subotom, u terminu kada to djeci odgovara.

“Svima koji su nam se obratili izašli smo u susret i obezbijedili dodatno obrazovanje... Sama ideja je u duhu crkve. Crkva je prepoznata kao sinonim pismenosti”, kazao je Milunović.

Učionica u okviru “Čovjekoljublja” će funkcionisati dok god bude bilo potrebe, a spremni su i da obezbijede dodatni prostor ukoliko interesovanje bude i veće.

Bonus video: