BMU: Izgradnjom malih hidroelektrana uništavaju se riječni tokovi, a rijeke se trpaju u cijevi ispod zemlje

"Apelujemo na sve posjetioce planina, institucije, privredna društva, lokalne zajednice i sve druge da se prilikom boravka i izvođenja aktivnosti u planinama pridržavaju ekoloških načela i postupaju sa pažnjom dobrog domaćina"
0 komentar(a)
Balkanska planinarska unija, Foto: Planinarski savez Crne Gore
Balkanska planinarska unija, Foto: Planinarski savez Crne Gore
Ažurirano: 06.06.2017. 16:51h

Rijeke u Crnoj Gori su ugrožene na više načina, prije svega izgradnjom mini hidroelektrana, saopšteno je iz Balkanske planinarske unije (BMU) povodom 5. juna - Svjetskog dana zaštite životne sredine.

Iz BMU su upozorili da se izgradnjom malih hidroelektrana “uništavaju se riječni tokovi, a rijeke se trpaju u cijevi ispod zemlje”.

"Narušava se lokalna ili mikroklima, uništava se prirodni ambijent, prekida se kružni tok vode u prirodi... Takva 'obnovljivost' ima sljedeću realnost: okolni pejzaž je devastiran, kao rezultat najjeftinijeg investitorskog tehničkog rješenja, kompletno krčenje šuma uz rijeku… Takvim projektima vodotoci se pune zemljom, kamenjem i građeviskim otpadom i premješteni su, i po nekoliko stotina metara, u odnosu na prirodni tok prije usmjeravanja u podzemne cijevi".

Navode da je ugrožen i “vrlo bogati divlji životinjski svijet, a da je na nekim lokacijama nestao”.

"Apelujemo na sve posjetioce planina, institucije, privredna društva, lokalne zajednice i sve druge da se prilikom boravka i izvođenja aktivnosti u planinama pridržavaju ekoloških načela i postupaju sa pažnjom dobrog domaćina. Takođe, pozivamo donosioce odluka na svim nivoima, da se prilikom odlučivanja o sudbini naših rijeka i planina isključivo rukovode dugoročnim javnim interesima, uz uvažavaje svih aspekata održivog razvoja".

Bonus video: